Jano Doe v Echu: Na koncertě mě lidi nezajímají

30. listopad 2018

Slovenská, v Praze usazená hudebnice Katarína Gatialová je známá intenzivními koncerty, na kterých do publika pálí s patřičnou hlasitostí hlukové sety hrané na vlastnoručně sestavený modulární syntezátor. Jako Jano Doe teď vydá debutovou kazetu nazvanou poeticky Duranzie. V aktuálním Echu došlo nejen na premiérové uvedení některých skladeb, ale i na vyznání lásky k hlukové hudbě a syntezátorům, které si můžete hýčkat jako vlastní děti.

„Od dětství jsem si hrála s věcmi a zvuky, s dřívky, kamínky v lese. Potom jsem našla starou, rozbitou kytaru,“ vzpomíná Jano Doe na kořeny svého zájmu o hudbu i nástroje, které ji vyluzují. Kytara a kamínky se změnily v modulární syntezátory, i v jejich případě ale Katarína zkoumá možnosti, jak je používat „jinak“. Leccos napoví její nadcházející kazetový debut (vyjde v kooperaci labelů Meteorismo a Genot Centre), jehož druhá strana zachycuje ucelený improvizovaný set, tracky na té první pak vychází z kurátorské práce Ondřeje Lasáka a Wima Dehaena.

Citát o tom, že ji „na koncertě lidi nezajímají“, se netýká ignorace vlastního publika, jeho odezva ji naopak zajímá, ale ponoru do živého setu, který by reakce diváků mohly rozptylovat. Zažít to na vlastní kůži můžete 15. prosince, kdy Jano Doe zahraje v domovském klubu Punctum v Praze.

Excelovala Jano Doe v matematice nebo hudební výchově? Který umělec ji přivedl k lásce k noiseu? Poslechněte si celý rozhovor i experimentálně laděný playlist, ve kterém dojde na kolegy z labelu Genot Centre i zajímavá zahraniční jména.

 

Playlist:
Jano Doe – Jaro
Lišaj – Mezina (feat. Sweeps 04)
Caterina Barbieri – Gravity That Binds
Tittingur – Sauna
Black Acid / Vida Vojic
Paregorik – Soil of Ceres
Jano Doe – Balíček karet

autor: Viktor Palák
Spustit audio