Je to bordel, ale je to krása, říká o Brazílii spisovatelka Lucie Brejšová

13. listopad 2023

Sedm let života a práce v São Paulu a baťůžkářské cesty s dobrovolnickými pracemi po celých kontinentech bilancuje v cestovatelském magazínu Casablanca Lucie Brejšová.

V São Paulu jsem pracovala mimo jiné jako učitelka v jazykové škole. Za studenty a studentkami jsem dojížděla, takže jsem rychle poznala celé město,“ vypráví Lucie Brejšová. „Každá čtvrť jako by bylo úplně jiné město. Je tam například největší japonská komunita mimo Japonsko. Nebo hodně Italů. Výsledný koktejl je ale velmi brazilský. Je to bordel, ale je to krásný,“ zakončuje.

Betonová džungle. Nelituju!

Město je betonová džungle, kde ale stejně cítíte vitální sílu přírody. Nikdy nespí. Má historii, kterou si velmi úspěšně ničí. Prostě bourají, nemají k tomu vztah. Jdou pořád dopředu. Nejdřív jsem si před stěhováním říkala, ‚škoda, že nebudeme žít v Buenos Aires nebo v Riu’ ale nelituju. São Paulo jsem si zamilovala,“ říká o nejlidnatějším městě Brazílie. Z jihoamerických setkání a příběhů vytěžila román Město nad městem, kterým letos debutovala.

Cesty spojené s knihami a dobrovolnickými projekty

Životu v Brazílii předcházelo šest měsíců baťůžkářské cesty po Jižní Americe, později přišlo na řadu 10 měsíců v Asii. Ty byly pro změnu spojené s dobrovolnickými pracemi přes HelpX, Workaway, wwoofing a podobně. „Mám ráda neznámá a málo frekventovaná místa, kde můžu být sama. A zároveň velkoměsta,“ říká Lucie Brejšová o svém cestování. 

Lze propojit tato opačná prostředí? A co cestování s četbou? Sedm let života v Brazílii a další měsíce na cestách po celém světě bilancuje Lucie Brejšová v nové Casablance!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.