Je jóga jenom pro holky? Mýtus. Na duševní úrovni jsme všichni oboupohlavní

1. listopad 2022

„Není nutné nálepkovat, co je ve mně mužské nebo ženské, abych s tím mohla pracovat,” říká v Balancu lektorka, indoložka a spisovatelka Barbora Hu. V Česku chodí na lekce jógy více ženy, tradičně to ale byl prostor pro seberozvoj mužů. Jóga pomáhá integrovat a pochopit to, co vnímáme jako mužské nebo ženské. Specificky může asistovat při přípravě na porod, v mateřství i mírnit menstruační bolesti. Jak se můžeme dívat na ženský a mužský princip v józe?

„Nechci se dopustit paušalizace, ale ženy mají častěji tendenci problémům předcházet a ženy na ně reagovat,“ předává zkušenost ze svého studia Bára. Tantra jóga nebo i C. G. Jung pracují s tím, že na určité duševní úrovni jsme oboupohlavní bytosti. Pouze prozkoumáváme a integrujeme, co všechno je na ose těchto polarit v nás.

Setkáváme se proto s mužskými a ženskými kruhy, s voláním po návratu k tradičnímu pojetí. Z toho se může stát past i únik. Někdo by rád třeba posílil svou vnitřní ženskost, která je v souladu se společenským stereotypem. Jindy je výzva předsudky prolomit a být v souladu s tím, co máme v nitru, i když je naše představa o mužství a ženství jiná.

Barbora Hu

„Dnes se často potkáme v Indii s něčím, co se tváří jako tradiční jóga, ale je to reakce na západní poptávku.“ Stává se, že někdo duchovně vyprahne a vypraví se hledat na východ nezkaženou duchovní tradici. Často narazí, protože v Indii jdou občas romantickým představám „zápaďákům“ naproti a praxi i kontext jógy tak upravují.

„Tantrická jóga v sobě měla důraz na sexuální energii, původně ale nebyla o sexu.“ Mnoho lidí má spojený tento přístup právě se sexualitou a zlepšením intimního života. Je mnoho směrů, které se sexuální energii věnují, záleží také na konkrétních lektorech či lektorkách a skupině.

Sexuální energii lze kultivovat, ale má samozřejmě i stinnou stránku a rizika. V sexu můžeme odložit masku, kterou běžně nosíme. Může dojít k hlubokému a krásnému spojení dvou lidí, je to poezie těla a nevědomí.

Poslechněte si kompletní rozhovor o ženství, józe a sexualitě.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.