„Je lepší vědět, že jste zebra než nefunkční kůň.“ Natálie přijala diagnózu autismus s úlevou

31. březen 2023

Poruchy autistického spektra jsou vrozená neurovývojová postižení některých mozkových funkcí. Mohou mít různé podoby v závislosti na tom, v jaké části spektra se člověk nachází. Natálie Ficencová o sobě píše jako o vysokofunkční autistce. Autismus přitom bere jen jako jednu ze svých stránek.

O své jinakosti věděla Natálie už od malička. To, že je její příčinou autismus, se ale dozvěděla až ve dvaceti letech. Diagnostiku autismu u žen podle ní ztěžují stereotypy – když nejste nemluvný milovník vláčků a držíte oční kontakt, lidi zpravidla nenapadne, že se nacházíte na autistickém spektru.

Diagnóza jí přinesla úlevu. „Je lepší vědět, že jste zebra než nefunkční kůň, protože člověk pořád řeší, proč má ty pruhy, proč vypadá jinak, je třeba divočejší než koně a nedá se tak dobře osedlat, ale zas umí jiný věci,“ popisuje s úsměvem mladá žena.

Autismus byste na ní nepoznali. Natálie je komunikativní, pracuje, žije v partnerském vztahu, s manželem vychovávají tři malé děti, s nejmladší čtyřměsíční holčičkou přišla i do studia. O životě s autismem píše blog Zrzavá holka, za který byla nominovaná na cenu Magnesie Litera. I díky němu a knížce Neříkej autista, to se nehodí, je možné si udělat konkrétnější představu o tom, co všechno autismus může být.

V čem se liší ženský a mužský autismus? Jak se Natálii daří žít běžný partnerský život a vychovávat tři děti? Jak dlouho vydrží mluvit o textuře stolu, která ji zaujala, a proč se bojí měsíčního úplňku a odtoku ve vaně? Poslechněte si nový díl Diagnózy F o životě s autismem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.