Je to těžký, ale víte, proč to děláte. Josef Trojan o spolupráci s Agnieszkou Holland a odchodu z gymnázia před maturitou

28. srpen 2020
Rozhovor VR a MM

„Agnieszka je skvělá režisérka. Má sofistikované vize a ví, jak je chce naplnit. Vždycky má záložní varianty B a C, když něco nejde. A nepustí vás dál, dokud to není ono,“ popisuje Josef Trojan spolupráci s Agnieszkou Holland na filmu Šarlatán. Poslechněte si, v čem je Josef opakem postavy lidového léčitele Jana Mikoláška. Bavili jsme se také o tom, proč odešel z gymnázia před maturitou a jak vypadá jeho pojetí sebevzdělávání.

„Jsou věci, které jsou náročné a štvou vás. Říkáte si: je to těžký a nevím, proč to dělám. S Agnieszkou to bylo náročné, ale zároveň jsem věděl, proč to dělám, díky tomu, jak se mnou tu roli a celý film diskutovala,“ popisuje Josef Trojan. Poslechněte si, jaké scény z filmu Šarlatán byly pro mladého herce nejtěžší, jak se v postavě Jana Mikoláška cítil a jak probíhala příprava.

Josef Trojan (*2001) je český herec, jeden ze čtyř synů herce Ivana Trojana. Společně s otcem ztvárnil roli lidového léčitele Jana Mikoláška ve filmu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán. Premiéra filmu, který se z kraje roku prezentoval na Berlinale, byla kvůli koronavirovým opatřením přesunuta z letošního jara na srpen. V dětském věku se Josef objevil ve filmu Anděl Páně a ve snímku Smíchov pláče, Brooklyn spí. Hrál v seriálech Svět pod hlavou, Dáma a Král nebo Skvrna. V roce 2019 na sebe upozornil ve filmech Cena za štěstí a Abstinent. Josef ukončil studium gymnázia před maturitou, pracoval mimo jiné jako recepční nebo ve sklárně.

Zeptala jsem se také na to, jak si Josef před sebou a před rodiči obhájil odchod z gymnázia před maturitou. „Vadí mi systém, kterým se u nás vyučuje. Jsem ale rád, že jsem na ten gympl tři roky chodil. Dalo mi to vědomosti, o které bych jinak nezavadil. Zároveň mi to ale ukázalo, co není můj šálek čaje,“ říká Josef Trojan. Poslechněte si, proč se po třeťáku rozhodl vzdělávat sám a jak to prakticky dělá.

Josef Trojan, Juraj Loj, Agnieszka Holland a Ivan Trojan s filmem Šarlatán na Berlinale 2020

Dotkli jsme se také premiérové aféry s Emmou Smetanou, která proletěla českými médii. „Čím méně o tom řeknu, tím méně bulváru přihraju. Nedávno jsem řekl, že jsem z toho občas zoufalej a občas se tomu směju, a během pár hodin to oblétlo několik médií. Takže jsem jim asi nahrál a to se mi nechce dělat. Můžu ale říct, tím určitě nikomu neublížím, že nejde o nic vážného a nikdy nešlo,“ říká Josef.

Změnila zkušenost s paparazzi špehováním po premiéře pohled Josefa Trojana na česká média? Jak se vyrovnává se zatím největší vlnou mediálního zájmu v životě? A co se naučil od režisérky Agnieszky Holland? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.