Je tu deset nejlepších knih roku 2022 podle Radia Wave! Náladu nezlepší, ale jsou skvělé

2. prosinec 2022

Deprese, záhrobí, alkoholismus, sociální vyloučení nebo genocida. Deset knih, které najdete ve výběru Radia Wave za rok 2022, sice nerozveselí ani nepohladí po duši, ale zato vás seznámí se skvělými texty a vydatnými čtenářskými zážitky.

Jan Bělíček –⁠ V chapadlech murmuru (Paseka)

tip editora sociálních sítí a dramaturga Martina Honce

Jan Bělíček – V chapadlech murmuru

Tenhle rok mě nejvíc zaujala vizuálně i obsahově zajímavá knížka V chapadlech murmuru literárního kritika a novináře Jana Bělíčka. Ten se zabývá tíživými tématy, jako je rasismus, třída nebo klimatická úzkost, které spojuje s dílem současných světových spisovatelů a spisovatelek. Díky Bělíčkovi se mi podařilo nejen lépe pochopit dnešní svět, ale také narazit na autory, o kterých jsem neměl tušení, ale určitě bych ho mít měl.

Jurga Vilė a Lina Itagaki – Sibiřské haiku (Argo)

tip překladatelky Sylvy Ficové

Jurga Vilė a Lina Itagaki – Sibiřské haiku

Litevská autorka Jurga Vilė spolu s ilustrátorkou Linou Itagaki na příběhu vlastního otce líčí tragické období litevských dějin – čtyřicátá léta, kdy byly tisíce Litevců deportovány na Sibiř. Malý Algis nedobrovolný pobyt přežije díky své houževnatosti a fantazii, a přestože se na jeho svět díváme dětskýma očima, je zřejmé, že Sibiřské haiku žánr dětské knihy dalece přesahuje, a to i díky překladu Věry Kociánové. Komiks obsahuje koláže dopisů, klasické komiksové pasáže i kapitolky psané tiskacím písmem, a fajnšmekrům připomene jiný grafický román, který se s rodinnou historií a dědictvím druhé světové války vyrovnává v podobném stylu – Heimat Nory Krug.

Bára Bažantová – Hoří chemička, něco si přej (tranzit.cz)

tip moderátorky a redaktorky Radia Wave Terezy Havlínkové

Bára Bažantová – Hoří chemička, něco si přej

Doporučuju knihu Hoří chemička, něco si přej. Je to hodně citlivý a osobní záznam umělkyně a sociální pracovnice Báry Bažantové z měsíční rezidence v komunitním centru Libuše na litvínovském sídlišti Janov. Její rozhovory s místními, převážně dětmi, se prolínají s úvahami nad odlišností a prostupností lidských světů. Pokora a vysoká poučenost, se kterou autorka nahlíží celou situaci, dotváří upřímný a sebereflexivní deník. Knihu pak už od obálky doprovází ilustrace Michala Karvaye, kluka z Janova, který se chce stát grafikem.

Veronika Fiedlerová – Ozvěny záhrobí (Golden Dog)

tip spisovatele Leoše Kyši alias Františka Kotlety

Veronika Fiedlerová – Ozvěny záhrobí

Kniha je to nenápadná, už proto, že vyšla v nenápadném nakladatelství Golden Dog a také nenápadné autorce Veronice Fiedlerové, ale rozhodně je to skvělý román. Ozvěny záhrobí navazují na loňské Pozdravy ze záhrobí a přinesly nového paranormálního detektiva Beneditka Klausnera, který umí mluvit se záhrobím, což využívá k řešení detektivních případů. Agatha Christie a Stephen King v jednom. Tohle je něco, co si rozhodně zaslouží vyzdvihnout a hlavně přečíst. Nechybí příjemná starosvětská atmosféra, sympatický hrdina a hlavně příjemný jazyk, díky kterému četba příjemně utíká.

Édouard Louis – Boje a proměny jedné ženy (Paseka)

tip zprávaře Radia Wave Marcela Faltyse

Édouard Louis – Boje a proměny jedné ženy

Místo svého osudu nepřijímaného gaye vyrůstajícího na chudém francouzském severu se v téhle ale Louis noří do nitra svojí matky Monique. Část jejího příběhu už čtenáři můžou znát zejména z debutu Skoncovat s Eddym B., v Bojích a proměnách ale Monique dostává prostor, který umožňuje pochopit chování a pohnutky často stojící za Louisovým těžkým dospíváním. Autor už ale nevystupuje jenom z pozice syna, kterému se jako jednomu z mála podařilo utéct z jinak nepropustné dělnické vrstvy, ale jako syna, který se svojí matkou sdílí podobný osud. Od svého debutu v roce 2014 se sice Louis i v Bojích a proměnách jedné ženy pořád věnuje svému dospívání, místo toho, aby se cyklil, ale nabízí pohledy už známých protagonistů, které dávají nový rozměr i jeho starším textům.

Douglas Stuart – Shuggie Bain (Paseka)

tip publicistky a spoluautorky podcastu Do slov Barbory Votavové

Douglas Stuart – Shuggie Bain

Knížka Shuggie Bain v sobě kombinuje spoustu témat, o kterých je důležité psát – je přirovnávaný třeba k Édouardu Louisovi – a zároveň je to skutečný „velký román“. Hlavním hrdinou je malý chlapec, na kterého v disfunkční rodině spadne odpovědnost naprosto neodpovídající jeho věku – stará se o matku alkoholičku, vyrovnává se s vlastní odlišností v mnoha smyslech tohoto slova a jeho dobré srdce ho dostává do spousty nebezpečných situací. Jde o sociální drama ve Velké Británii, která kvůli politice Margaret Thatcherové přestala být pro pracující třídu místem, kde by se dalo žít důstojně, vypovídá o předsudcích, chudobě – ale také je příběhem lásky mezi matkou a synem, i když jde o hodně porouchaný vztah. Román přeložila Lenka Sobotová.

Jean-Baptiste Andreae, Wilfrid Lupano – Azimut (Crew)

tip produkčního vysílání Radia Wave Jakuba Khana

Jean-Baptiste Andreae, Wilfrid Lupano – Azimut

Na základě recenze a doporučení od našeho editora Tondy Tesaře, jsem si půjčil v knihovně dvousvazkový knižní komiks Azimut. Hned od první chvíle jsem byl uvržen do surreálního fantasy světa, kde např. králík je severním pólem a nejkrásnější žena světa se snaží (doslova) koupit čas. Fantaskní příběh se pohybuje velice rychle a poměrně surově skáče mezi jednotlivými postavami, takže je někdy těžké se zorientovat. Tahle bláznivost ale dohromady překvapivě funguje, celé to navíc doplňuje originální kresba, proto jsem také celý komiks zhltl téměř na jedno posezení.

Rudolf Král – Raci v hlavě (Vyšehrad)

tip spisovatele Jana Štiftera

Rudolf Král – Raci v hlavě

Čtivý, neotřelý román čtenáře zavede do dětského domova, na pražskou periferii i Halič na počátku 20. století, to všechno skvěle propojuje. Král má civilní jazyk a nemaluje složité obrazce, stačí par vět a člověk je uvnitř příběhu. Dvacáté století nevyužívá jako laciného vypravěče, hledá skuliny, jak vyprávět docela jiný příběh a projít od první světové války k současnosti. Román o tom, co všechno se musí stát, aby se jeden člověk mohl cítit dokonale sám a vykořeněný. Raci v hlavě jsou pro Štiftera objev tohoto roku.

Wojciech Tochman – Kokrhání kohoutů a pláč psů (Absynt)

tip vedoucí programu Radia Wave Michaely Sladké

Wojciech Tochman – Kokrhání kohoutů a pláč psů

Vybrala jsem Tochmana a jeho subtilní knížku Kokrhání kohoutů a pláč psů. Věnuje se současné Kambodži a tomu, jak se dodnes do občanské společnosti do nejužších rodinných kruhů promítá teror a vláda Rudých Khmérů. Je to ale úplně jiná kniha o genocidě, než jsme zvyklí. A je skvělá.

Helena Černohorská – Ida (Bylo nebylo)

tip moderátora Záložky Jakuba Pavlovského

Helena Černohorská – Ida

Tenoučká kniha obsahuje příběh mladé Idy, která odchází z československého pohraničí hledat nový život v době kolektivizace. Bohužel se jí to vzhledem k jejímu původu nedaří a kdekoliv se objeví, Češi na ni pohlížejí jako na odpad. Život je podobně mizerný jako práce, kterou nakonec zastane. Černohorská umí psát a i na tak malé ploše dokáže čtenáře vtáhnout do děje plného emocí.

Rolničky, rolničky, hlad, bída a teror. Poslechněte si výběr nejlepších knih, které vyšly v roce 2022.

autoři: Michaela Sladká , Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.