Jediné, co člověku s duševním onemocněním pomůže, je převzít plnou zodpovědnost za úzdravu, říká ředitel Fokusu Praha

16. červen 2023

Lidé s duševním onemocněním se potýkají s řadou psychologických fenoménů, které jim mnohdy velmi znesnadňují život. Ve stávajícím systému služeb, které jim mohou pomáhat, je nově i takzvaný Dům zotavení (Recovery House).

„Unikátní je to v tom, že nabízíme svobodný program, který si klienti vytvoří podle sebe, podle toho, co sami potřebují,“ vysvětluje princip fungování chystané služby Domu zotavení Jan Sobotka, výkonný ředitel organizace Fokus Praha, která plánuje dům otevřít ještě v letošním roce.

Čtěte také

„Když se dostane člověk na cestu zotavení, tak jediné, co mu pomůže, je převzít plnou zodpovědnost,“ říká Sobotka s tím, že naše představa, že toho někteří z nich, byť v určitých fázích svého života, nejsou schopní, je mylná.

„Strávili jsme teď týden na Slovensku u organizace Integra, která nám pomohla do Čech přivézt program Blázníš? No a! a jejich klienti mi přišli v něčem svobodnější, otevřenější, možná míň zdecimovaní těmi systémovými službami. Jsou stejní, jako ti naši, ale hodně rozlišují, co je nemoc, na kterou se vymlouvají, i když to zní hrozně. Uvědomují si, co jsou jejich trable a co jsou oni sami. Mám pocit, že u nás v Česku tyhle věci někdy splývají,“ střílí trochu do vlastních řad pomáhajících služeb Sobotka.

Jak moc může být psychotický svět ne/bezpečný? Čeho se Jan ve své práci bál? A proč bychom měli otevřeně mluvit o vlastních duševních obtížích? Poslechněte si inspirativní rozhovor s Janem Sobotkou z Fokusu Praha.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.