Jesle, školka, dětská skupina? Jak se v nich vyznat a kde bude dítě šťastné

12. leden 2022

Kdo se nejlíp postará o vaše malé dítě, když jste v práci? Jak se mezi miniškolkami, skupinami a herničkami zorientovat? Jaký je mezi nimi rozdíl a kolik stojí? Džunglí českého předškolního vzdělávání a péče vás provedou Houpačky.

„To, že se něco jmenuje Miniškolka Cipísek, ještě nedává žádnou informaci. Jde o dětskou skupinu? Je to registrovaná školka? Zařízení, které někdo provozuje jako živnost? Právních statusů zařízení pro malé děti v Česku je několik a u všech čeká na rodiče různá míra odpovědnosti i nejistoty,“ říká Jiřina Chlebovská z odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Rodiče se podle ní musejí dobře zorientovat, jaké mají ve svém okolí možnosti. Existují totiž tři základní typy předškolního vzdělávání a péče. „Pokud je to školka nebo soukromá školka, která poskytuje předškolní vzdělávání, musí mít vzdělávací program,“ představuje první typ Jiřina Chlebovská.

„Pokud je to dětská skupina, musí splňovat podmínky stanové zákonem, ale rodič už má větší zodpovědnost za kvalitu a druh vzdělávání, které je tam dítěti poskytováno na základě smlouvy, kterou spolu rodič a poskytovatel uzavře. V případě živností pak nejsou podmínky ze zákona skoro žádné, kromě hygieny a kvalifikace personálu. Z hlediska toho, jak péče probíhá, tam už ale žádná kontrola není. Může to být kvalitní, ale samotná kontrola je na rodičích, nedohlíží na to žádný orgán,“ dodává.

Jak poznáme, co je kvalitní? Kolik zaplatíme? A co když máme doma dítě se speciálními potřebami? Všechno se dozvíte v aktuálních Houpačkách s Jiřinou Chlebovskou.

Houpačky můžete sledovat i na Instagramu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.