Jessy Lanza: Dělám hudbu, díky které se lidé cítí milovaní a pochopení

25. únor 2020

Kanadská hudebnice Jessy Lanza ve čtvrtek 5. března zahraje v klubu MeetFactory, aby pražskému publiku představila svoji dlouho očekávanou třetí dlouhohrající desku. Nejen o ní, ale i o nervozitě ze živého vystupování nebo zvládání vzteku promluvila v telefonickém rozhovoru.

Živila ses jako učitelka hudby. Jak sis představovala svoji hudební kariéru, než začala, a jak to nakonec bylo ve skutečnosti?

Přesně tak, učila jsem hrát děti pár let na klavír, to byla moje práce, když jsem dělala na první desce. Než jsem začala s koncertováním po světě, představovala jsem si to úplně jinak. Nakonec se ukázalo, že cestovat a hrát svoje písničky je splněný sen. Zní to jako klišé, ale já jsem poprvé letěla letadlem, když mi bylo dvaadvacet. Nikdy předtím jsem nevystrčila nos z Kanady. Můj táta měl z létání panický strach, takže jsme se delším cestám obecně vyhýbali. Mám tři sourozence, cestovat s celou rodinou by tedy bylo nesmírně drahé, takže jsme vlastně jezdili jenom někam blízko. Když jsem se potom dostala dál než do Buffala ve státě New York, byla jsem vážně ohromená. Otevřel se mi svět.

Existují nějaká konkrétní témata, kterými se chceš v budoucnu zabývat? Hodně umělců a umělkyň řeší genderové otázky, klimatickou krizi, někteří chtějí v uvozovkách jenom dělat hudbu...

Vlastně myslím, že opravdu dělám hudbu, která lidem ukazuje, že je má někdo rád a že jim někdo rozumí. Přirozeně jsem dost stydlivá, nejradši jsem zticha a zalezlá někde v koutku, není pro mě snadné se někomu otevřít. Takových je nás hodně. Bývá složité se s tím prát a vyjít ven, když víte, že nejjednodušší je se v tu chvíli uklidit, zůstat sedět doma u počítače a s ničím se nekonfrontovat. A to je ono – jakési porozumění, které nabízím. Podporu a jistotu, že v tom posluchači nejsou sami, že je normální bát se a s tím strachem bojovat.

Čtěte také

Nedávno ses přestěhovala do New Yorku. Byla to velká změna?

Měla jsem dost problém se aklimatizovat, i když jsem si v takovém městě přála žít od dětství. Opustila jsem Hamilton, abych doslova utekla před problémy, které mě trápily, abych začala někde znova. Jenže ty problémy a pocity se mnou samozřejmě zůstaly a ještě se zhoršily, když jsem byla tak daleko od domova a od své rodiny v naprosto neznámém prostředí. Dostávala jsem ze sebe spoustu vzteku a frustrace. Celý život mám pocit, že v sobě nosím nějakou zlost a ani pořádně nevím na co. Myslím, že jsem se z toho prostě musela vypsat, a teď se cítím mnohem líp.

Jak bude znít třetí deska Jessy Lanzy a s kým na ní spolupracuje? Jaký vliv mělo na její hudbu trendsetterské vydavatelství Hyperdub? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.