Ještě jeden country-rapový virál. The Git Up by se mohl stát hitem letošního léta

8. červenec 2019
Fenomem

Jeden kovbojský rapový hit nás ještě neomrzel, už tu máme další. The Git Up od afroamerického zpěváka Blanco Browna navazuje na koňáckou horečku Old Town Road a dávkuje pozitivitu i taneční kreace. Bude z virálního tanečku The Git Up hit letošního léta?

Old Town Road rappera Lil Nas X-e stále vládne americkému žebříčku a už se z něho stal největší hit letošního roku, který z vrcholu nesesadili ani Taylor Swift, Ed Sheeran nebo Justin Bieber. Konkurence mu ale vyrostla na internetu – vzhůru žebříčkem se už žene jiný country-rapový hit. The Git Up afroamerického zpěváka a skladatele Blanco Browna je napůl chytlavá píseň a napůl taneční rutina, jejíž instrukce zpěvák odříkává přímo v textu písně. Pěkně krok po kroku. Takhle polopatický písňový text tu nejspíš ještě nebyl.

Brown píseň nahrál v dubnu na SoundCloud a na Instagramu zveřejnil video s tanečními kroky. Vzápětí si písně všimli fanoušci na TikToku a v květnu už se internetem šířila The Git Up Dance Challenge. V červnu dokonce píseň vstoupila do první americké stovky, kde je aktuálně na hraně první čtyřicítky. Co bude dál? To se ještě uvidí.

„Přijde mi, že ta píseň má moc vyloudit každému úsměv na tváři. Mladý i starým. Ženám i mužům. Hnědým, černým i bílým,“ říká Brown a dodává: „Nic nespojuje lidi tak dobře jako úsměv.“ Zpěvák, kterému se přezdívá „ucho“ kvůli jeho dokonalému citu poznat, co chybí písni, pochází z Atlanty a tvrdí, že stejnou měrou miluje Johnnyho Cashe i OutKast. Za učitele tance považuje svoji tetičku a styl písně The Git Up popisuje jako trap z přívěsu.

The Git Up má všechny ingredience letního hitu. Neobvyklý žánrový původ, nakažlivou melodii, taneček a v neposlední řadě i optimismus, který k prázdninovým měsícům neodmyslitelně patří. „Chtěl bych, abychom všichni díky mně alespoň na chvíli zapomněli na ty sračky, ve kterých se teď nacházíme,“ říká Brown a soudě podle ohlasu písně na internetu plní svůj účel perfektně.

Jestli Blanco Brown na vrcholu amerického žebříčku vystřídá Lil Nas X-e ještě uvidíme za pár týdnů. Už teď je víc než jasné, že letošní léto bude v hitparádách patřit country-rapu.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, proč budeme letošní léto tancovat na country-rap. A co Blanco Browna naučila jeho tetička?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.