Jste dys, máte handicap nebo speciální potřeby? Pomoct na vysoké škole může digitalizace i koučování

26. leden 2023

Kdo jsou studenti se speciálními potřebami? S Lenkou Dobešovou a Alicí Rytychovou z Centra Carolina probíráme možnosti, jak univerzita může pomoci těm, kteří ji potřebují. Lenka se věnuje zejména studentům se zrakovým postižením, Alice studentům se specifickými poruchami učení jako je dyslexie nebo dysgrafie a studentům s poruchami autistického spektra.

„Nejsou to opravdu úlevy, ale jsou to modifikace studia. Ti studenti absolvují úplně to samé, co jiní, ale je to třeba víc rozložené v čase,“ vysvětluje Lenka. Studentům se zrakovým postižením pomáhá třeba digitalizace studijních materiálů. „Máme například studentku, která trpí poruchou příjmu potravy a nemůže tahat těžké učebnice,“ uvádí další příklad využití digitalizace.

Lenka Dobešová a Alice Rytychová z Centra Carolina

„Studenti, kteří mají třeba bolesti rukou, si můžou zapůjčit diktafon, aby si mohli nahrávat přednášky,“ popisuje. „Ze zkušenosti víme, že studenti můžou s podporou vystudovat i doktorské studium, třeba navzdory těžkému pohybovému postižení,“ uzavírá Lenka. Dodává také, že nemusí jít jen o trvalé problémy, mohou to být i stavy po úrazu nebo přechodné obtíže, se kterými student potřebuje pomoci.

„Když studenti chtějí využít našich služeb, musí projít takzvanou funkční diagnostikou,“ popisuje Alice proces evidování do podpůrného programu. „Je to v podstatě takový přátelský rozhovor s naším odborným pracovníkem, kdy se na začátku nastaví modifikace studia, aby měl student vyrovnané podmínky a mohla se mu poskytovat adekvátní podpora,“ vysvětluje.

Zažádat o pomoc lze nejen na začátku studia, ale kdykoliv během něj, dokonce i před přijímacím řízením. Student Uiverzity Karlovy se může obrátit přímo na Centrum Carolina, studenti jiných škol na konkrétní odborné pracoviště, jejichž seznam naleznete tady.

Poslechněte si díl Studovny o studiu se speciálními potřebami.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.