Kanada pod Rentgenem

3. duben 2013

Další vydání pořadu Rentgen bylo ve znamení javorového listu. Všechny reportáže se totiž věnovaly kanadské tématice. Veronika Štefanová zavítala třeba do Toronta nebo Montrealu a nabídla i zajímavosti o jazykových zákonech ve frankofonním Quebecu.

Toronto je největším městem Kanady. Skoro padesát procent z jeho šesti milionového obyvatelstva tvoří přistěhovalci. Díky pestré směsici národností, z nichž každá přiváží trochu své vlastní kultury, je Toronto považováno za nevýraznější multikulturní kanadskou destinaci.

Montreal, často označovaný též jako Paříž Severní Ameriky, je největší město frankofonní kanadské provincie Québec a druhé největší město Kanady. Historie města začala v roce 1642, leč samotná městská architektura k místním uplynulým dějinám odkazuje jen zřídka. Montreal totiž v průběhu 60. a 70. let prošel výraznou modernizací.

Historie Québecu, největší kanadské provincie, sahá do první poloviny šestnáctého století, kdy do ústí řeky Svatého Vavřince dorazili první francouzští kolonizátoři a území dnešního Québecu prohlásili za své. Není tomu ale dlouho, co byla francouzština uznána jako hlavní a oficiální jazyk provincie Québec. Teprve v roce 1977 byla totiž uvedena v platnost La charte de la langue française, takzvaná Charta francouzského jazyka, známá jako zákon 101, který francouzštinu jako oficiální a hlavní jazyk deklaruje.

02860653.jpeg
Spustit audio