Kapelu jsme založili, protože jsme neměli kámoše. Příběh britských punkáčů Leatherface

2. říjen 2022

Měli našlápnuto k tomu stát se britskou Nirvanou, průlom do mainstreamu se ale nakonec nekonal. Ku příležitosti šesesátých narozenin Frankieho Stubbse jsme se ve Špíně rozhodli rozebrat příběh kapely Leatherface, kterou koncem osmdesátých let založil v přímořském městečku Sunderland společně s Dickiem Hammondem. Jak se na jejich tvorbě podepsala šeď upadajícího maloměsta, vzájemná kapelní rivalita a bohužel i alkohol?

Největšími vzory pro ně byli Hüsker Dü nebo Motorhead, ovlivnila je i ostrovní anarchopunková scéna okolo Crass. Rozhodli se však vydat cestou melodií a melancholičtějších kytarových vyhrávek namísto zrychlování a přitvrzování. Leatherface, se signifikantním nakřáplým vokálem Frankieho Stubbse, se během dvou funkčních období kapely podařilo vydat téměř deset dlouhohrajících nahrávek.

V tom prvním, které trvalo do první poloviny 90. let, vyčnívají především desky Mush a Minx. Obě vyšly na labelu jeho kamaráda Laurence Bella - Roughneck Records, který předcházel dnešnímu gigantu Domino. V té době už na Leatherface chodili po celém Spojeném království stohlavé davy a svébytná poetika Frankieho Stubbse, o němž Dickie Hammond prohlásil, že je jedním z nejlepších textařů, nepřitahovala pouze číraté okované punkáče, ale i všechny ostatní, kdo se v neutěšené éře ekonomického úpadku cítili nesví a vykořenění. Proč nakonec k vzestupu do mainstreamu nedošlo a jestli to vlastně není dobře i to jsme probírali v posledním díle Špíny.

Co je to „post hardcorová technika“? Jaké byli boční projekty jednotlivých členů? Jak moc se odráží v jejich textech politická témata i emoce? Proč, i přestože trochu zapadli v záři slavnějších jmen, patří k nejzásadnějším raně devadesátkovým punkovým kapelám? Z jakých důvodů se hned dvakrát (podruhé už definitivně) rozpadli, ? Co dělá a čemu se věnuje Frankie Stubbs v současnosti? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.