Karlova univerzita odmítla sexismus: Miss UK letos nebude

17. říjen 2014

„V bulváru i v takzvaných seriózních médiích jsou ženy reprezentované převážně jako krasavice nebo matky. Chtěli jsme, aby akademická sféra byla jiná, více rovnostářská. Aby to, jestli jste kluk, nebo holka, nehrálo žádnou roli.“ O působení a výsledcích iniciativy Za Karlovku bez sexismu jsme mluvili s doktorandy sociologie Filipem Lachmanem a Johanou Chylíkovou.

Vznik iniciativy vyprovokovala komerční soutěž krásy s názvem Miss Univerzity Karlovy. Otevřený dopis o tom, proč by se soutěž o královnu krásy neměla konat pod záštitou Univerzity Karlovy, podepsalo několik set lidí. Medializace tématu a diskuse o něm vloni na podzim vyústily v oficiální stanovisko UK, že se soutěží nechce mít nic společného. Závěrečný galavečer ale proběhl a dívka s titulem Miss Univerzity Karlovy byla i bez oficiální záštity UK vyhlášena. Opakování soutěže se iniciativě Za Karlovku bez sexismu podařilo zamezit až v letošním roce, ve spolupráci se studentskými senáty a unií.

Kromě soutěže Miss se rozhovor stočil i k sociálním sítím a k tomu, jak ovlivňují současný kult krásy: jaké jsou trendy v zobrazování lidského těla a proč lidé preferují sdílení vylepšené reality? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.