Každé druhé slovo jsem musela googlit, ale teď už mám terminologii pod kůží, říká studentka práv

9. únor 2023

Jak vypadá studentský život budoucí právničky? S Marianou Jadrníčkovou probrali studium i přijímačky na Masarykovu univerzitu, kde druhým rokem studuje Právnickou fakultu.

„Přijímačky pro mě byly strašně těžké,“ vzpomíná Mariana na jednotný test, který píšou zájemci o studium téměř všech fakult Masarykovy univerzity. „Na jednu stranu může být výhoda, když se vám povedou, ale když se vám nepovedou, máte jen jeden pokus,“ říká o zkoušce, která se skládala z několika okruhů zahrnujících kulturní přehled nebo logické úlohy. „Doporučuju, aby si každý prošel staré testy, zkusil si, co je jeho silná stránka, a tím začal,“ radí.

Čtěte také

„Ze začátku jsme měli hodně teorii, tu teď aplikujeme do praxe,“ popisuje Mariana studium. „Například na hodiny se máme naučit, o co jde, základní pojmy, a pak máme v našem informačním systému třeba tři praktické příklady, které řešíme a na hodinách se o nich bavíme,“ přibližuje styl výuky, který jí vyhovuje.

„Pokud píšu test z občanského práva, můžu si vzít občanský zákoník, listovat si v něm,“ popisuje takzvané open book testy. „Právníci si taky nepamatují každý paragraf, ale musí vědět, kde co najdou, jak se to řeší, jaké jsou výjimky a tak podobně, takže to mi je velmi sympatické,“ dodává.

„Ze začátku mi dělalo veliký problém odbourat strach něco říct,“ vzpomíná na hodiny, které byly založené na konverzaci mezi učiteli a studenty. Další náročnou věcí, se kterou si časem poradila, bylo odborné názvosloví. „Často se mi stalo, že jsem přečetla stránku učebnice a každé druhé slovo jsem si musela googlit, o co vlastně jde,“ popisuje a říká, že ve druháku už se jí terminologie dostala pod kůži.

Poslechněte si celý rozhovor o studiu práv.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.