Nepanikařte, když se budete poznávat v jednotlivých diagnózách. Jak vypadá studium psychologie?

10. listopad 2022

„Psychologii vnímám jako vědu, která může člověku pomáhat ve všech směrech,“ říká ve Studovně Jana Albrechtová, která vede instagramový a tiktokový profil Czechpsychologist, kde sdílí různé zajímavosti ze svého studia i oboru. Kde všude se dá psychologie studovat a jak studium vypadá?

„Není to úplně celistvé studium, je tam mezikrok ten bakalář, na který potom navazuje přijímací řízení,“ vysvětluje Jana. „Navazující magisterské studium je jenom v Praze, Olomouci a Brně,“ říká o velkém zájmu o obor, který se studuje na bakalářském stupni tři roky a na magisterském další dva. Přijímací zkoušky na bakaláře měla jednokolové a sestávaly z písemného testu.

Čtěte také

Jana studuje obor psychologie s rozšířením o speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a zajímá ji práce školní psycholožky. „Takové to klišé, že člověk šel studovat proto, aby pomáhal lidem, je mnohdy pravda,“ říká o své motivaci.

S čím studenti často bojují? „Statistika je takový strašák, protože mám pocit, že řada budoucích studentů psychologie jde na školu třeba i s tím, že se té matiky zbaví,“ říká Jana o předmětu, který se hodí hlavně pro ty, kteří by chtěli pracovat ve výzkumu. „A nebojte se, když se budete poznávat v jednotlivých diagnózách, doplňuje.

„To, že jsou praxe až na magistru, má určitě svoje místo. Mám pocit že mi to bakalářské studium dává hrozně moc a vnímám, že tam je velký přesah do praxe, ale ještě si nepřipadám úplně stoprocentně připravená na to, abych v té praxi přímo byla,“ sdílí svou vlastní zkušenost Jana a dodává, že jí v rozvoji a hledání vlastního směřování pomohly i nejrůznější kurzy.

Je normální, když se začnete poznávat v diagnózách, o kterých se na škole učíte? Poslechněte si Studovnu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.