Kde klíčí generační propast? Denemarková o menstruaci Boženy Němcové i odkazu Václava Havla

14. únor 2024

Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek současnosti zavítala do Litu. Nejen proto, že na konci minulého roku vydala nový román Čokoládová krev, ve kterém sleduje tři osudy osobností 19. století perspektivou jedoucího vlaku.

Ne, prý ji nenapadlo, že by lezla do zelí Jaroslavu Rudišovi, směje se Radka Denemarková v podcastu a dodává, že ona v románu na rozdíl od Rudiše vůbec nepíše o pivu. Kromě ropného boháče Rockefellera ale píše o dvou spisovatelkách, George Sand a Boženě Němcové.

Eva Soukeníková a Radka Denemarková

„George Sand vyžadovala emancipaci nejen žen, ale i mužů. Poprvé do emancipace vložila to, co ani dnes není téma a co společnost považuje za slabost, tedy to, že jsou důležité emoce a empatie a péče o ostatní,“ říká v podcastu Denemarková.

Sand ovlivnila i Němcovou, nebo jí spíš „dodala kuráž“, jak se v Litu shodují moderátorka se spisovatelkou. Denemarková sama o sobě prý dřív neuvažovala jako o ženě-spisovatelce, až teď to podle svých slov vnímá víc. „Jsem člověk, která píše,“ říká. Věnuje se naplno psaní a k tomu sama vychovala dvě děti.

Čtěte také

„Nechtěla jsem ztratit literaturu, ale měla jsem odpovědnost ke svým dětem. A navíc žila ve společnosti, kde kultura nějak není potřeba a když umělci umřou hlady, je to jedno –⁠⁠⁠⁠⁠ ale pak je využijeme, když se prezentujeme před světem,“ popisuje Radka Denemarková.

Čokoládová krev v románu znamená mimo jiné menstruační krev. „Děsí mě, že tak dlouho nezajímalo a nezajímá, co to znamená být v ženském těle. I z oblasti medicíny, všechny problémy mužského těla byly vyřešené, ale ženské se neřešily,“ dodává spisovatelka.

Jak souvisí menstruace s psaním? Umíme dnes zacházet s odkazem Václava Havla? V čem to má dnešní mladá generace těžké? Pusťte si novou epizodu Litu s Radkou Denemarkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.