Kde se bere potřeba opíjet se na silvestra do němoty a existuje bezpečný vztah k alkoholu a k drogám?

31. prosinec 2019

„V naší kultuře je tolerance alkoholu velmi vysoká. Z toho pramení velká rizika podceňování alkoholu,“ říká v Balancu adiktolog a ředitel NEO Centra – psycholog Aleš Kuda. Nejbezpečnější je nepít vůbec, k takovému doporučení se přiklání i Světová zdravotnická organizace. Existuje ale relativně bezpečná míra. V Česku je vztah k alkoholu příliš vřelý, rozmáhají se i problémy se zneužíváním léků a kokainu. Dobrý vztah s psychoaktivními látkami se hledá obtížně.

„Alkohol je pro mě fascinující droga. Je zákeřný, na začátku umí dát euforii, působí antidepresivně a proti úzkosti. Ale po odeznění intoxikace úzkost a depresi zhoršuje.“ Problémového užívání alkoholu je mnoho druhů. Představa o typickém pijákovi je, že se opíjí denně. Existují také ale takzvaní kvartální pijáci, kteří třeba delší dobu nepijí a pak vyrazí na tah, který může trvat týdny. Nebo manažeři na stresových pozicích, kteří tvrdě pracují, opíjí se každý večer a propijí celý víkend.

opilí - opilost - pití - kocovina - večírek - po večírku

„Pít znamená mít sociální kontakty. Aspoň se to tak zdá. Lidé, kteří abstinují dlouhodobě, tvrdí, že je to v sociálním životě neomezuje.“ Někteří hůře navazují známosti nebo se neumí uvolnit. Alkohol jim v tom pomůže. Ale za takovým chováním se často skrývá problém. Nesmělost a neschopnost se uvolnit, otevřít se v přítomnosti lidí a bavit se má svou příčinu v hlavě. „Závislost na alkoholu můžeme přerůst a naučit se lepší způsoby komunikace. Problém s alkoholem je symptom, nestačí jen přestat pít.“

Alkohol je ve společnosti, podle Aleše Kudy, problémem číslo jedna. Množí se také závislosti na zneužívání léků na úzkost a zklidnění. Lidé nechtějí cítit nepohodlí a hledají rychlá řešení. „Mluví se o 900 tisících lidech, kteří jsou závislí na standardních lécích. Bohužel lékaři často podceňují rizika, závislostní potenciál léků a předepisují je bez dostatečného poučení pacientů.“ Léky nebo drogy se stávají utěšovatelem různých problémů. Že je lehčí zbavit se psychické závislosti než fyzické, je prý nebezpečný mýtus.

Poslechněte si celý Balanc o bezpečném vztahu k alkoholu, jiným drogám a lékům.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.