Kdo jinej, než my? Na lovu jarních novinek z československé DIY scény

21. duben 2023

Po sběru aktualit ze zahraničí jsme se ve Špíně podívali i na úrodu z našich končin. Provedeme vás cestou linoucí se od black metalu z úpatí Beskyd, přes surrealistické plochy syntezátorů až po soundtrack k rituálu se svatým popelem. A možná dojde i na fyziognomii hyeny!

V rámci letošních jarních novinek se nám podařilo ulovit zvukově velmi pestrou kořist. Do reprobeden v našem studiu se prodraly syrové tóny kytary kapely Ahoj z Trnavy. Ti nám jako ochutnávku z jejich připravovaného sedmipalce na Stoned To Death naservírovali skladbu Stres, která se s homofobní nenávistí vyrovnává po svém. Radikální přístup, ale především ke zvuku, zastává i projekt GbClifford. Ve formě futuristicky dekonstruovaného pokojíčkového popu se zabývá světem nesplněných přání, zranitelností a vzájemným vytyčováním a překračováním osobních hranic.

Samozřejmě si na své přijdou i příznivci klidnější atmosféry. Producent, DJ a člen pražského kolektivu Wrong potěšil naše smysly svými kosmickými arpeggiaty. Po třech letech se o slovo také přihlásila jihočeská kapela Fotbal se svým novým albem Why Is This Happening To You?, které se objevilo na ostravském labelu Korobushka Records.

Jak asi zní Manifest Romských Skinheadů? Ve kterých dalších projektech má prsty středověký šermíř ze Slezska? Na jakém labelu se v posledních měsících urodily splity hlukových punkerů? Která staronová kapela zní jako čeští Have Heart? Kteří rockoví velikáni zabouřili ve studiu? Kdo stojí za projektem GbClifford? Došlo i v našich vodách na metal? Poslechněte si celý novinkový díl Špíny ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.