Kdy je dobré ukončit psychoterapii a kdo odchází předčasně? Chyby dělají i terapeuti

28. únor 2023

„Práce na sobě by měla být vzájemná. Pastí je pocit, že už všechno vím,“ říká v Balancu klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Možná jste v psychoterapii už delší dobu nebo zrovna začínáte. Ne vždy jsme ale připraveni na to, že proces může trvat i roky. Že se nám nebude chtít otevírat některá témata a že i profesionálové a profesionálky v křesle naproti mohou dělat chyby.

„Stává se, že lidé končí terapii příliš brzo. Ale klient nepřichází kvůli nám, ale kvůli sobě.“ Psychoterapeuti musí respektovat vůli a přání klientů. I když sami někdy tuší nebo by chtěli proces a člověka směřovat, posunout více, pomoci lépe. I pro ně se objevují nástrahy v celém procesu, a proto existuje takzvaná supervize. Reflexe, prohlubování práce odborníků a ošetřování problémů.

Čtěte také

„Myslel jsem si nadšeně, že psychoterapie prospěje všem. Dnes zjišťuji, že potenciál k růstu existuje i mimo terapii.“ Adam Suchý si stále myslí, že systematická profesionální péče o duševní zdraví je skvělá věc. A také, že by byla škoda ji používat jen pro nemocné. Může totiž nabídnout růst a rozvoj lidem, kteří se s ničím velmi závažným nepotýkají. Varuje ale před posedlostí růstem. Život prožíváme v jeho i vlastní nedokonalosti. Nebude fungovat jít do psychoterapie vyřešit si všechny problémy a pak teprve začít žít.

„Když terapeut přestává být průvodcem a začíná klienta tlačit, tak by ten měl zpozornět.“ I v terapii dochází k chybám a je to příležitost pro všechny zúčastněné. Důležitým signálem je také, když odborník mluví více o sobě než klient. Čas ukončit terapii je také něco, co by oba měli upřímně a otevřeně probrat. Pokud přemýšlíte, o čem vlastně budete na dalším sezení mluvit a do setkávání se vám už tolik nechce, není od věci téma ukončení spolupráce otevřít.

Poslechněte si celý rozhovor o fungující psychoterapii, chybách a ukončování.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.