Když křehká rocková hudba není slabost. Face the Day vydávají dosud nejosobnější nahrávku

7. září 2022

Za novým albem projektu Martina Schustera Face the Day stojí „tragické rodinné okolnosti“ a dítětem v titulu Echoes of the Child’s Mind nejsou Martinovi potomci, ale on sám. „Ta deska je až nepříjemně osobní,“ říká její autor a přiznává, že jde o terapeutickou nahrávku. Ovšem taky nahrávku, jejíž emoce jsou univerzálně přenositelné a to nejen když máte blízko ke vzletným polohám rockové hudby.

Právě velmi osobní příběhy, které stojí v pozadí alba, vedly Martina k úvahám o tom, jak desku prezentovat – netýká se totiž jen jeho samotného, ale i jeho nejbližších. „Vznikala za těžkých časů,“ dodává s tím, že se mu hudba stala nostalgickým prostředníkem úniku do dětských let.

A protože aktuální album Face the Day právě vychází, noří se Martin znovu do skládání pro Mindwork, které je z praktického hlediska podobné tvorbě s Face the Day. Zároveň ale přiznává, že by ho lákalo vyzkoušet ponor do vod čistého postrocku.

„Nemám rád v hudbě přehnanou pompéznost,“ doplňuje. A protože právě okázalost dokázal úspěšně vytěsnit z progrocku (a nahradil ji osobními tóny), působí taková ambice přinejmenším slibně. Dětská mysl, dospělá hudba.

Album Echoes of the Child’s Mind vychází 22. září.

Dojímá se Martin Schuster rád u rockové hudby a v čem pro něj spočívá kouzlo A Perfect Circle? Která metalová kapela necynicky rozplakala Viktora? A má Martin raději Dream Theater nebo Fates Warning? Poslechněte si Modeláře.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.