Když se něco děje ve společnosti, nejvíc se to odrazí v knížkách, říká ředitel festivalu Svět knihy

4. květen 2022
Záložka

Rok knihomola má dva vrcholy – jedním z nich je jarní Svět knihy a druhým pak předvánoční sezóna. Největší český knižní veletrh někdo vnímá víc jako prezentační, někdo jako prodejní, jiní jako literární, někdo se zase soustředí na prodeje práv. Letošní ročník bude probíhat od 9. do 12. června a těšit se můžete na velké stanové městečko, ale i italské jídlo a kávu, protože čestným hostem je Itálie.

„Literární festivaly už dneska nejsou tolik o knížkách, jako spíš o myšlenkách, které jsou za tím. Takže se profilujeme spíše jako festival myšlenek než samotných knížek. Rok od roku přibývá akcí, které už nejsou zaměřené na prezentaci konkrétních knížek, ale spíše to jsou debaty na určitá témata. Vždycky, když se něco děje ve společnosti, nejvíc se to odráží v knížkách,“ doplňuje Auer.

Kromě velkých nakladatelství se na Světě knihy vyskytují i menší a nezávislí nakladatelé, které najdete v jednom stanu pohromadě. „Mají pocit, že jsou specifičtí, ať už co se týče práce s knihami nebo toho, jak fungují. V jednu dobu ze Světa knihy úplně zmizeli, a když jsem je po letech oslovoval, aby se vrátili, tak řekli, že ano, ale že jim jen stačí stůl, u kterého budou prezentovat své knihy. Preferují spíše neformální a velmi úzký kontakt se čtenáři.“

Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem Světa knihy Radovanem Auerem, díky kterému se dozvíte, kdy a proč náš největší knižní festival vznikl, co všechno tam můžete zažít a že je vhodný i pro introverty.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio