Klidový režim Terezie Kovalové: Tyhle „feel good“ retro písně zaženou všechny vaše chmury

16. listopad 2020

Speciální vydání Plejáku tentokrát přináší antiúzkostný playlist kurátorovaný violoncellistkou Terezií Kovalovou. Po melodických kytarovkách vybraných producentem dné přecházíme k „feel good“ retro písním, jejichž selekce není ničím objevná, jelikož jde o slavné hity převážně z 60. let – rozpustit chmury a rozproudit krev v žilách ale dokáže zaručeně.

Nejžádanější česká violoncellistka, která se nebojí ani elektronického experimentátorství, což dokazuje například její působení v početném hudebním kolektivu Zvíře jménem Podzim, svůj playlist popisuje jako funksoulovou směs primárně z období šedesátek s jednou českou výjimkou. „Ta tam prostě musela být,“ říká k výběru Kovalová.

„Pro mě jsou tyto žánry synonymem vrtění se a úsměvu na rtech. Často si tyto písně pouštím, když jezdím ucpanou Prahou, je to taková instantní pohoda. Lidi v autech kolem si pak o mně asi musí myslet, že jsem magor, protože tančím za volantem jako o život.“

Kovalová písně vybírala jedno sychravé ráno podle jednoduchého klíče. „Čím víc mě to roztančilo, tím bylo jasnější, že to tam patří. Nejraději bych ten playlist udělala tři hodiny dlouhý, měla jsem problém vlézt se do hodiny s tolika skvělými písněmi.“ Jejím záměrem nebylo přijít s něčím neotřelým. „Není v tom nic objevného, všechno jsou to slavné hitovky, které ale, alespoň pro mě, umí rozpustit veškeré chmury,“ říká.

Užijte si funksoulovou směs vybíranou nejžádanější českou violoncellistkou – poslechněte si Klidový režim Terezie Kovalové

PLAYLIST:

Hot Chocolate – You Sexy Thing
War – Low Rider
Charles Wright & The Watts 103rd Street Rhythm Band – Express Yourself
Bill Withers – Use Me
J.A.R. – Metamegamastítko
Curtis Mayfield – Superfly
The Spinners – It's A Shame
Jackie Wilson – (Your Love Keeps Lifting Me) Higher & Higher
Stevie Wonder – For Once In My Life
Bill Withers – Lovely Day
Al Green – Take Me To The River
The Isley Brothers – It's Your Thing
Sam & Dave – Soul Man
Sharon Jones & The Dap-Kings – How Long Do I Have To Wait For You
Marlena Shaw – California Soul
The Supremes – You Keep Me Hangin' On
The Jacksons – Can You Feel It

autoři: Terezie Kovalová , Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.