Kočky jsou důvěřivější než psi a v New Yorku oslavují kozy. To jsou nej zprávy minulého týdne

23. červenec 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vytahují ty nejnaducanější croissanty ze zpravodajské pekárny. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako fanatickou milovnici psů rozesmutnila zpráva o tom, že vědci z Oregonské státní univerzity zkoumali, jestli jsou kočky schopné vytvořit si ke svým páníčkům stejně silné citové pouto jako psi. Přišli na to, že ano, navíc je toto pouto možná ještě silnější než u psů.                                                               

Více než 64 % koťat důvěřovalo svým majitelům, naopak skoro 36 % váhalo, jestli u svého páníčka hledat bezpečí v neznámém prostředí. Podobných výsledků dosahovaly i dospělé kočky. Pouze u devíti z nich vědci nedovedli popsat míru socializace.

Odborníci pak srovnali výsledky výzkumu s podobným, který se zabýval vztahem mezi psi a jejich majiteli. Psi si překvapivě vedli o něco hůře než kočky. 61% z nich svému pánovi věřilo, zbytek ne. "Nevěřím tomu a ani metodice výzkumu," komentovala pseudovýzkum Ivana.

Zuzanu jako milovnici amerického optimismu a životního stylu zaujala zpráva o tom, že zhruba dvacet koz z okraje státu New York vyráží pravidelně do parku ve známé čtvrti Manhattan, aby si v něm volně pochutnávaly na přebujelém invazivním plevelu. Návštěvníci parku Riverside si je oblíbili natolik, že u příležitosti jejich vypouštění uspořádalo město New York slavnostní ceremoniál.               

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby svůj zájem neupřely na Brno, kde se rozhořel spor o čest patnáctileté dívky, na kterou si dovoloval náhodný kolemjdoucí. Bratr dívky ji hájil tím, že je jeho koblížek. Sexuální násilí neschvalujeme, ale říkat sestře koblížek také není ok, myslí si Mikrovlnky.

Je mezi sestrou přezdívanou po pečivu, newyorskými kozami a důvěřivými kočkami nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.      

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.