Kolik druhů řinčení motorovek poznáš? NBDY o nové desce a vydavatelství Oxen

20. leden 2023

Vitamín, Voříšek, NBDY –⁠ stálice české noisové scény není ve Špíně žádným nováčkem, naposledy nás ve studiu navštívil před čtyřmi lety. Nedávno mu vyšla nahrávka u respektovaného amerického labelu Oxen Records, což je ideální záminka k tomu po čase probrat, co je u něj nového a taky se blíže zaměřit na katalog zmiňovaného vydavatelství.

Když se Matt, hlavní postava labelu Oxen, ozval Vitamínovi, jestli by u něj nechtěl vydat desku, původně si myslel, že se jedná o omyl a do mailu se mu zatoulala zpráva pro někoho jiného. Záhy přišlo ujištění, že otázka opravdu patřila jemu a výsledkem je začátkem roku vydané album Woods & Wires o jehož grafickou podobu se postarala další výrazná postava Oxenu, Leah P. Je to takový fyzický nosič přátelství, popisuje NBDY, který si spolupráci a Oxen nemůže vynachválit.

Od poslední návštěvy krom toho, že zužuje objem používaného gearu, se věnuje mnohem více field recordingu a je to znát i na album Woods & Wires. Zvuky kolem nás jsou bohatší, příroda je nejbohatším zdrojem zvuků, vysvětluje NBDY, který s nasbíranými zvuky doma dále pracuje, modifikuje je a následně zasazuje do svých noisových kompozic.

Dochází v současnosti k renesanci noisu v našich vodách? Proč si NBDY cení Oxen Records a které hudebníky a hudebnice by z jejich katalogu doporučil? Jak se mu podařilo proniknout na další zahraniční vydavatelství jako je Pressor? V čem je lepší hrát pro dvacet lidí než pro sto padesát? Jak se proměnil jeho vztah ke gearu a proč svou výbavu při vystupování postupně redukuje? Kam by nejradši vyrazil na turné? A jakou v jeho tvorbě hraje roli ticho? Poslechněte si celou noisovou Špínu s NBDYm ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.