Kolik peněz potřebujete ke štěstí? Vztah k majetku vzniká v rodině, můžeme ho přehodnotit

4. leden 2022

„Formuje nás celý svět i naše nejbližší kultura. Ale největší vliv má rodina,“ říká psycholog a psychoterapeut ze Střediska následné péče Point 14 Ondřej Ostrovský. Peníze a majetek jsou pro mnoho lidí až příliš důležité, jiní vidí ctnost v životě v askezi a chudobě. Vztah k penězům můžeme během života přehodnocovat, dokonce bychom měli. Proč je dobré ptát se, kolik opravdu potřebujeme ke spokojenosti a zda příliš nespojujeme množství majetku s naší hodnotou a statusem?

„Můžeme vyrůst v prostředí materiální frustrace a nechtít ji dál v životě zažívat.“ A naopak, v materiálně zabezpečeném prostředí se nám může zalíbit, chutná nám to, jako dobré jídlo. A chceme ho více a více, protože si zvykáme na standard a potřebujeme více pro vlastní uspokojení.

Čtěte také

Když máme peníze na hodnotovém žebříčku vysoko, budeme o ně zkrátka usilovat a vlastně si nikdy v životě nemusíme uvědomit, proč to děláme. Je to tzv. jádrové přesvědčení, ale měli bychom ho v průběhu života přehodnocovat.

„Trendem ve společnosti je dostupnost, dříve to nebylo. Peníze jsou dnes dostupným cílem.“ I v médiích jsou peníze často prezentovány jako měřítko úspěchu. Bohatí lidé jsou obdivováni a jen málo lidí se ptá, zda svůj majetek získali poctivě a eticky.

Pusťte si celý rozhovor o vztahu k penězům a majetku, hromadění i odporu k bohatství.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související