Komiks Nesnáším Pohádkov přináší krvavě zábavnou pouť infantilní popkulturou

3. březen 2021

Co s člověkem udělá sedmadvacetiletý pobyt v říši pohádek? Na tuhle otázku odpovídá komiks Scottieho Younga Nesnáším Pohádkov. Malou Gertrudu, která se do Pohádkova propadla v deseti letech, čas strávený v přítomnosti ubreptaných postaviček a roztomilých zvířátek změnil ve frustrovanou, misantropickou osobu se zálibou v krvavých orgiích destrukce.

Scottie Young prý komiks Nesnáším Pohádkov vymyslel, když coby čerstvý otec trávil mnoho času čtením a sledováním pohádek pro předškolní děti. Mezi hlavními inspiracemi svého cartoonu ale jmenuje i u nás zdomácnělého brutálního bijce Loba nebo podobně agresivní Tank Girl.

Čtěte také

Nesnáším Pohádkov ale svým způsobem funguje ještě líp než oba zmiňované inspirační zdroje, mimo jiné i díky skvělé Youngově cartoonové kresbě. Gertrudinu krvavou pouť pohádkovým světem ale nemusíme číst jen jako oddechovou záležitost. Skrývá se v ní i jadrně vyjádřený odpor k infantilní popkultuře, která nás doprovází nejen v dětství, ale po celý život.

Více o strachu a hnusu v říši pohádek si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.