Kompot Song roku: Divokou kartu může dostat Beyoncé, Dua Lipa, Robyn a další. Zvolte svého favorita!

7. leden 2019

Prvního února máte šanci vybrat v pražské Venuši ve Švehlovce podruhé nejlepší skladbu roku. Ani letos nelze říct, že by byl na kvalitní popovou hudbu slabý rok. Mezi nominovanými umělci nechybí Ariana Grande, Kendrick Lamar nebo Cardi B. Která skladba prozatímní devítku doplní, je na vás. Má větší šance skladba z filmového hitu, vítězný song Eurovize nebo trapový epos nejúspěšnějšího páru současnosti? Hlasujte dole!

Letošní ročník se ponese ve znamení sezení u kulatých stolů. Chcete fandit nějaké skladbě u stolu společně s jejím garantem? Kupte si lístky na druhý ročník Kompot Song roku v předprodeji a vyberte si své místo už teď!

Drake – God’s Plan

Podivovat se nad tím, že měl Drake úspěšný rok, je už několik let v řadě zbytečné. I letos se postaral o několik number one hitů v Americe, vyprodal turné a vydal desku. My ze všech singlů oceňujeme nejvíce God’s Plan, který byl i podle hitparády Billboard nejúspěšnějším letošním singlem ve Spojených státech. Skladbu, kterou si Drakeovi fanoušci pustili v prvním týdnu od vydání přes streamovací služby více než 82milionkrát, odlišuje od jeho ostatních počinů videoklip, ve kterém věnuje milion dolarů na dobročinné účely. Na YouTube je nyní šestnáctým nejlajkovanějším videem vůbec.

Inna – Iguana

O největší překvapení letošního roku se ve světě popové hudby podle nás postarala rumunská zpěvačka Inna, která opustila vody kolovrátkového tanečního popu a na nové desce YO, kterou vydá příští rok na Jay Zho labelu Roc Nation, zamířila k neotřelé kombinaci španělského folku, dancehallu a klubové hudby. Feministický text a klip, ve kterém se najde mnoho lidí, kteří navštívili nepovedený večírek, dělá z této hitovky jasného kandidáta pro Divokou kartu Kompot Songu roku 2018.

Mark Ronson – Nothing Breaks Like a Heart ft. Miley Cyrus

Mark Ronson se po mimořádném úspěchu minulé desky, která zaplnila hlavním singlem Uptown Funk playlisty všech komerčních rádií, vrací s deskou, která má být plná „smutných bangerů“. Hned první ukázka, na které hostuje Miley Cyrus, představuje všechny silné stránky Ronsonovy hudební produkce. Emotivní melodie, dojemný text a retro zvuk úspěšně dotváří letošní zimní soundtrack. Videoklip si zaslouží uznání i za kaskadérský skok z jednoho auta do druhého, který by se vyjímal i ve filmové sérii Rychle a zběsile.

Kali Uchis – After the Storm ft. Tyler, the Creator, Bootsy Collins

Debutová deska Isolation kolumbijské hudebnice Kali Uchis se po zásluze dostala do mnohých žebříčků hudebních serverů. Nominace na Divokou kartu padla na hlavní singl After the Storm, který shrnuje podstatu úspěchu její hudby: podmanivý vokál, retro psychedelický sound a často nečekaní hosté, kteří každou skladbu autenticky dotváří. Píseň, jak název prozrazuje, popisuje stav po bouřlivém rozchodu, kdy je třeba se postavit na vlastní nohy a vaším hrdinou se musíte stát vy sami. Podle nás se i proto jedná o ideální hymnu sebelásky roku 2018.

Bradley Cooper, Lady Gaga – Shallow

O filmových kvalitách režijního debutu Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda jsme v Kompotu už mluvili. Výrazný je i soundtrack, na kterém se krom popové divy podíleli také Mark Ronson, Andrew Wyatt nebo Lukas Nelson. Výběr skladeb zbořil prodejní žebříčky a postaral se o jeden z největších hitů Lady Gaga za poslední roky. Dojemnou country baladu hudební kritička Maeve McDermott označila za skladbu, která učinila z průměrného filmového blockbusteru mistrovské dílo. Zda Shallow získá Oscara pro nejlepší filmovou skladbu, zjistíme 24. února, tři týdny předtím může i díky vám získat titul Kompot Song roku 2018.

Netta – TOY

Letošní vítězkou Eurovize se stala izraelská zpěvačka Netta. Ve finále porazila také českého zástupce Mikolase Josefa, který stihnul ještě před svým vystoupením dorazit do jednoho z dílů KompotuJejí úspěch odhadovali krom fanoušků velké hudební show i bookmakeři a důvodů nebylo málo. Energický refrén, text navazující na #MeToo, obsahující hlášky jako „I’m taking my Pikachu home“, stejně jako Orientem načichlý taneční beat a ikonicky bizarní zvuky, které Netta v songu vyluzuje, ji pasovaly na jasnou favoritku. Skladbu si jen na YouTube pustilo přes sto milionů lidí a dostala se do hitparádových žebříčků naprosté většiny evropských zemí. Jeden z největších hitů, které Eurovize za posledních třicet let vyslala do světa, zařazujeme také do našeho hlasování o Divokou kartu.

Robyn – Honey

„Honey je takové sladké místo, něco jako velmi jemná extáze. Něco smyslného a tak dobrého. Hodně jsem tancovala během tvorby téhle skladby,“ zmínila se Robyn pro Variety a její popis vystihuje i to, jak vnímáme druhý singl z její stejnojmenné desky my. Hypnotický song, který opouští klasické popové struktury, lze vnímat jako návrat švédské hudebnice na pódia po osmi letech od jejího opusu magnum Body Talk, stejně dobře jako popis euforie na tanečním pódiu. Skladbu s Robyn spoluprodukoval frontman kapely Metronomy Joseph Mount.

Christina Aguilera – Accelerate feat. 2 Chainz, Ty Dolla Sign

Po šesti letech se vrátila do studia také Christina Aguilera. Pilotní singl její desky Liberation dává vzpomenout na brilantní album Bionic, které prodejně propadlo, ale předpovědělo zvuk popu na dalších několik let. Jestli se majitelce nejsilnějšího hlasu v LA a jejímu obřímu týmu producentů (Kanye West, Che Pope, Mike Dean a další) znovu povedlo odhalit, co budeme poslouchat v budoucnosti, je otázkou, ale my máme jasno. Tento kontroverzní hybrid R&B, rapu a post-klubové hudby zařazujeme mezi naše nominované skladby a souhlasíme s Jonem Caramanicou z The New York Times, který skladbu zhodnotil jako „fantasticky divnou“.

Zedd, Maren Morris, Grey – The Middle

Demi Lovato, Camila Cabello, Carly Rae Jepsen, Tove Lo nebo Charli XCX nahrály demoverzi této skladby, než se její producenti v čele s hitmakerem Zeddem rozhodli pro country zpěvačku Maren Morris. Možná právě tato volba stála za masivním úspěchem písničky, kterou nemůžete dostat z hlavy. Mix EDM a country jsme už slyšeli v mnoha podobách, tento ale patří rozhodně mezi ty zábavnější.

The Carters – Apeshit

„I can’t believe we made it,“ zpívá Beyoncé v jednom z nejskloňovanějších hitů letošního roku, o který se krom ní postarali Jay Z, Pharrell, Quavo a Offset. Skladba pochází z desky Everything Is Love, která je závěrečným dílem pomyslné trilogie postihující krizi jednoho z nejznámějších manželských párů světa. Text popisuje opulentní životní styl, který si může afroamerický pár dovolit navzdory vládnutí současného republikánského prezidenta Spojených států amerických, shrnuje všechny kauzy, které se kolem párů vyrojily v posledních letech, a dává vědět, že lásku dvou hlavních protagonistů nesetnou ani závažné chyby jednoho z nich. Extravagantní klip natočený v Louvru získal 8 nominací na MTV Video Music Awards a dvě z nich proměnil. Možná od vás také získá nominaci na Kompot Song roku 2018.

Sik City, Dua Lipa – Electricity

Diplo, Mark Ronson, Dua Lipa a jejich spolupracovníci (zejména Riton a Alex Metric) příjemně narušují zaběhlou tendenci současné klubové hudby a po dropu nám v refrénu servírují místo instrumentálního motivu vokál, čímž navazují na odkaz houseové hudby devadesátých let. Ta zažívá po letech, kdy panovalo v klubech techno, velký comeback a vrací se v aktualizované podobě do playlistu rádií i streamovacích služeb. Podmanivý videoklip nám navíc připomíná, co si počít, když vypadne elektřina. Udělat si doma párty! Párty jako rozřešení roku 2018 vnímáme jako skvělou volbu a Electricity nominujeme jako poslední song na Divokou kartu.

Zajímá vás, které skladby se dostaly do finálního výběru a kdo je bude před diváky obhajovat prvního února v pražské Venuši ve Švehlovce? Více informací na facebookovém eventu. Poslechněte si také dvouhodinový speciál pořadu Kompot, ve kterém Šimon s Hankou rekapitulují rok 2018 a více představují nominované skladby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.