Konečně odborné Universum

15. červen 2011

Odborné školství v České republice se v průběhu posledních let dostalo do nelehké situace. Mnoho z absolventů základních škol si namísto učiliště volí střední školy s maturitou se zaměřením na služby, případně gymnázia a navíc přes 70 % všech absolventů středních škol odchází studovat na vysoké školy. Tam v letošním roce studuje téměř 400 000 lidí. Problémům odborného školství u nás se věnovalo Universum Radia Wave.

Celý systém odborného školství u nás se v průběhu let dostal do začarované spirály. Po reformě volají jak zástupci středních odborných škol, tak vysokoškoláci. Názor na situaci odborného školství Universu představili ministr školství Josef Dobeš a jeho náměstek Ladislav Němec.

Důsledky nízkého počtu řemeslníků a odborně vzdělaných absolventů pociťuje nejenom sama společnost, ale především firmy, které postrádají náležitý počet kvalifikovaných pracovníků. A žádají ministerstvo, aby zjednalo nápravu. K situaci se na nedávné konferenci vyjadřoval zástupce Hospodářské komory ČR Zdeněk Vršník a ředitel Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze Miroslav Janeček.

Mezi požadavky soukromého sektoru patří především lepší propagace učňovských oborů a vylepšený profil absolventů. Samy školy potom chtějí hlavně změnu financování.
Jedním z mála a nepříliš jasných příslibů Josefa Dobeše k věci je právě změna financování středního odborného školství, přijetí jednotné závěrečné zkoušky a zlepšení komunikace se soukromým sektorem.

Na závěr ještě krátké shrnutí celé situace i možného budoucího vývoje.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.