Konspiritualita: svět konspiračních teorií a influencerské spirituality

29. srpen 2022

Antropoložka a socioložka Marie Heřmanová se věnuje digitální antropologii a zkoumá kulturu influencerek a šíření konspiračních teorií v prostoru sociálních médií, především pak na Instagramu. V Hergot!u mluvila o spojení spirituality a konspiračních teorií.

Heřmanová se zabývá zejména influencerkami, které aktivně vystupují na sociálních sítích a sleduje je větší množství lidí. Ve své práci používá pojem „konspiritualita“. Upozorňuje na to, že ve virtuálním světě se velmi často propojují konspirační teorie se spirituálními narativy.

Proč se tak děje? Sociální vědkyně vysvětluje, že oba dva přístupy mají „holistickou“ povahu. To znamená, že vnímají roli jednotlivce v rámci celku, zároveň dávají důraz na osudovost, na předurčení. Důležitým společným momentem je také přesvědčení o tom, že mají přístup k „pravdě, která je ostatním nějak skrytá“.

Jak se spiritualita snoubí s konspiračními teoriemi? Poslechněte si nový Hergot! s antropoložkou Marií Heřmanovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.