Koupit si byt v paneláku? Může mít neuvěřitelnou kvalitu, říkají architekti Neuhäusl a Hunal

29. červen 2022

David Neuhäusl a Matěj Hunal jsou architekti, kteří o všem hodně přemýšlejí, ať už dělají trendy bistro, rekonstrukci bytu v paneláku nebo rodinný dům. „Důležitá je čistota myšlenky,“ říká Hunal. Jejich interiéry znají návštěvníci bistra KRO Kitchen v Praze na Vinohradech nebo nového bistra An na Hradčanské. „Šéfkuchaři jsou nejlepší klienti,“ myslí si architekt David Neuhäusel. Proč? I to vysvětluje v rozhovoru.

Jejich studio NEUHĀUSL HUNAL se věnuje i rekonstrukcím panelákových bytů. V Bourání mluvíme o konkrétních projektech i obecně – je dobrý nápad koupit si byt v paneláku? „Může mít neuvěřitelnou kvalitu,“ říká Neuhäusl. S architekty jsme se vypravili také na návštěvu rodinného domu, který právě dokončují. Je vůbec na rodinný dům potřeba architekt? A jak a pro koho vznikl dům s můstkem v Doubravčicích?

Dům s můstkem

Řeč byla i o pracovních podmínkách začínajících architektů – David totiž před pár lety napsal úvahu o tom, proč mají mladí architekti nízký plat a teď sám dává kolegům práci. Jak se jeho pohled změnil? NEUHĀUSL HUNAL se prý snaží nabízet nejlepší možné podmínky, nejen finanční. „Chceme, aby lidem práce u nás byla příjemná,“ shodují se. „Představa, že my jezdíme kabrioletem a stavíme si rodinné domy a u nás pracují lidi za sto korun na hodinu, to nám přijde absolutně nemorální a neetické.“

Na závěr jsme probrali také takzvaný veřejný development, o němž Neuhäusl píše disertaci. Co všechno mohou dělat města a obce, aby u nich vznikala dobrá výstavba ve veřejném zájmu? „Nesmí rezignovat na svoji roli správce a někoho, kdo pečuje o veřejný zájem a definuje ho,“ říká David.

Mohou obce a města pomoct vyřešit krizi bydlení? Jakým způsobem? Jak se architekti seznámili? A kdo je „sluníčko“ ateliéru NEUHĀUSL HUNAL? I to uslyšíte v novém Bourání!

David Neuhäusl a Matěj Hunal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.