Kvér: Drag teroristka Christeene a překladatel Tabaczynski

6. duben 2013

Po čase vám v Kvéru znovu přinášíme dávku queer hudebních tipů. Tentokrát jsme se vydali na průzkum hudebních vod, které nejsou vašim uším moc známé. Peaches ani Mykki Blanca nečekejte. Začínáme u amerického zjevu Christeene.

Sebe samu označuje za drag teroristku a za kanalizaci živého rapu, za odpornou nestoudnost. Není jasné, kolik jí je a jakého je pohlaví. Její starší klipy jsou načuchlé punkovou estetikou a jde o záznamy performancí ve veřejném prostoru. Její poslední klip Big Shot je technicky zralejší, ale i tak stále dost „podivný“.

Zahráli jsme vám taky americký projekt The Ssion nebo kanadský Diamond Rings. Z jiného soudku je americko-kanadský zpěvák a skladatel Rufus Wainwright. Kromě sedmi alb se podílel na mnoha kompilacích nebo na hudbě k divadelním inscenacím. Že je homosexuál je veřejně známá věc od roku 2010, kdy podpořil sňatky stejnopohlavních párů. Rufusovi náleží žánrová škatulka barokní pop.

Posledním hudebním tipem je skladba Same love od Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert, která nezakrytě podporuje v USA v současnosti aktuální téma manželství pro gaye a lesby. Macklemore se těší velké podpoře v LGBT komunitě také díky jeho hitu Thrift Shop, který má na youtube víc než 200 miliónů zhlédnutí.

V pravidelných zprávách zveme na pražský festival Queer Eye a předávání cen beProud za rok 2012.
V závěru Kvéru jsme vám přinesli rozhovor s literárním kritikem, novinářem, a překladatelem Michalem Tabaczynskim. V roce 2005 vydal v krakovském nakladatelství Ha!art (gay friendly) antologii současné americké gay a lesbické poezie pod názvem Parada równosci (v překladu gay pride). Ptali jsme se nejen na okolnosti vzniku téhle v Polsku ojedinělé knížky, ale taky třeba jak vnímá nelichotivou rétoriku Lecha Walesy na adresu homosexuálů. Rozhovor s Michalem Tabaczynskim si můžete poslechnout i zde.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.