Letní brigáda? Ohlídejte si smlouvu, pojištění a daně, radí ekonomka a lektorka Eva Bartasová

14. červenec 2022
Finančák

Léto je nejenom obdobím odpočinků, ale i sezónou brigád. Na co si dát při vyjednávání se zaměstnavatelem pozor? Jak se liší dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce? A jak se příjmy z brigád daní?

Respondenti Iviny ankety přiznávají, že přehled o tom, jaké daně z brigád odvádějí, nemají. Lektorku a ekonomku Evu Bartasovou, která přijala pozvání do nového Finančáku, to vůbec nepřekvapuje. Podle jejích zkušeností má spoustu lidí o fungování daní, smluv a pojištění chybějící nebo velmi zkreslené znalosti. Přitom je podle ní dobré si nejen na brigádách, ale i u prvních zaměstnáních, právě daně a smlouvy dobře ohlídat.

„Člověk by si měl dát pozor na to, že když se uzavírá vztah mezi zaměstnavatelem a brigádníkem, musí se podepsat smlouva podle konkrétní dohody. V případě krátkodobé práce se běžně uzavírá dohoda o provedení práce, ta je běžná právě u brigád. Dohoda o pracovní činnosti je pak dlouhodobější, vysvětluje Eva Bartasová.

Zdůrazňuje přitom, že smlouva takzvaně „na dobré slovo rozhodně nestačí. „Jde tu o ochranu zaměstnavatele i zaměstnance. Na začátku si přesně řeknou, za jakých podmínek bude práce vykonávaná, dohodnou se na vyplácené odměně. Jako brigádník tedy vím, co ode mě zaměstnavatel čeká, a co mi za to dá.

Eva Bartasová v novém Finančáku vysvětluje také to, jak odvádět daně z příjmu, sociální a zdravotní pojištění, a jaký je rozdíl v případě, že máte DPP nebo DPČ. Osvětluje také to, co znamená srážková a zálohová daň, nebo kdy podepisovat takzvaný růžový papír neboli prohlášení k dani.

Iva s Richardem se své hostky ptali kromě jiného i na to, jak má postupovat člověk, který právě ukončil střední či vysokou školu, ale ještě nemá zaměstnání. Kdy se přihlásit na úřad práce a kdy mají čerství absolventi případně nárok na podporu v nezaměstnanosti? 

„Neuzavírejte smlouvu na dobré slovo,“ varuje ekonomka Eva Bartasová. Poslechněte si nový Finančák o brigádách.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.