Lidé fetovali už v době bronzové a v Brně honili pštrosa. To jsou nej zprávy minulého týdne

21. duben 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejsladší banány ze zpravodajského trsu. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici historie zaujala zpráva o tom, že podle nových archeologických objevů lidé užívali rostlinné halucinogenní drogy už v době bronzové. Vědci to zjistili z pramene vlasů, který nalezli během průzkumu jeskyně Es Càrritx na španělském ostrově Menorca.

Zuzanu coby fanynku všech tvorů uhranula informace referující o tom, že italští technologové pracují na vývoji robotů, kteří mají napodobit jedny z nejznámějších kroužkovců – žížaly. Chtějí se inspirovat nejen stavbou jejich těla, ale i unikátními pohybovými schopnostmi. Žížalí roboti by mohli pomoci při podrobných průzkumech podzemí, záchranných operacích i průzkumu planet.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna. Tam honili pštrosa. Velký pták nakopal strážníka a běžel rychlostí šedesát kilometrů v hodině.

Je mezi pobíhajícím ptákem, žížalovitými roboty a našimi zdrogovanými předky nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.