Maja Božovič, Ivana Kaňovská, Zofie Angelic, Marcel Ostertag

22. září 2012

Prague Fashion Weekend 2012 přinesl tolik jedinečných událostí, že na jeho pokrytí potřebujeme tři díly pořadu Modeschau.

Minule jsme přinesli report z otvíračky showroomu Chatty a rozhovor o botách AWKWARD, které vyhrály sekci doplněk na Start-Up. Tentokrát pro vás máme rozhovor s vítězkou oděvní sekce Start-Up Majou Božovič. Dále rozhovor o jedné z nejdiskutovanějších přehlídek s Ivanou Kaňovskou a osobní seznámení se dvěma zahraničními hosty PFW 2012 Zofií Angelic a Marcelem Ostertagem. Příště se můžete těšit na rozhovor s Marcelem Holubcem, designéry LaFormela a s Pavlem Brejchou.

Marcel Ostertag: Dívka s růží
Marcela Ostertaga jsme se ptali na jeho lásku k dámským botám na vysokém podpatku, na to, jak takovou obuv kombinuje a kam ji nosí. Zajímalo nás také téma aktuální kolekce, kterou si na PFW částečně sám předvedl. V rozhovoru, který najdete v psané verzi zde, přišla řeč také na současnou mladou návrhářskou scénu v Německu. Momentky z přehlídky najdete na FB Modeschau.

Zofie Angelic: Oděvy ze šperků, kolekce ze zubů
Zofie Angelic doslova oblékla ženy a muže do šperků. Její něžná kolekce, která šperk posunovala směrem k oděvům, kabelkám a pokrývkám hlavy, byla doplněná tvrdou kytarovou hudbou. Na fotky z přehlídky se můžete podívat tady. V rozhovoru s Annou Mayerovou Zofie prozradila víc o aktuální kolekci i o nové řadě, která bude z umělých zubů a premiérově se představí na příštím Berlin Fashion Weeku.

02728853.jpeg

Ivana Kaňovská: Ve světě Jumaroro
Kniha Jumaroro od spisovatelky Sylvy Lauerové inspirovala Ivanu Kaňovskou k vytvoření kolekce, která způsobila na PFW asi největší rozruch. Někteří lidé byli ze zvláštních futuristických pokrývek hlavy nadšení, pro jiné to bylo příliš „jiné“, včetně netradičního entrée, jež patřilo přímo spisovatelce Sylvě Lauerové, která vyjela na přehlídkové molo na vozítku Segway. Pro nás (Veroniku a Annu z Modeschau) byla kolekce i prezentace Ivany Kaňovské velmi zajímavá. Posuny hranic a experimenty vítáme a kde jinde než na události jako Prague Fashion Weekend by měly mít své místo. Na fotografie se můžete podívat tady. Rozhovor s Ivanou Kaňovskou natočila Anna Mayerová.

Maja Božovič: Multilayered Nature vyhrává Start-Up 2012
Na závěr je tu rozhovor s vítězkou soutěže Start-Up v kategorii oděv. Maja Božovič představila kolekci Multilayered Nature, která dané téma „válka barev“ uchopila nečekaným způsobem. Výhradně černá kolekce s promyšleně vrstvenými tvary a strukturami získala nejvyšší bodové hodnocení od celé odborné poroty, ve které jsem měla tu čest zasedat. I když se musím přiznat, že podobně vysoká čísla jsem s vykřičníky a dalšími fb addict znaky psala i ke kolekcím Mirky Horké a Petry Ptáčkové, měla jsem z výsledku společného hlasování radost. Atmosféra celé přehlídky Start-Up byla elektrizující, a to nejenom na mole a v hledišti, ale i v backstage, kam jsme po vyhlášení výsledků a předání cen za Majou běželi. Připomínám ještě, že Maja vyhrála sto tisíc korun na realizaci obhajovací kolekce na příští Start-Up. Před ní tuto soutěž Prague Fashion Weekendu ještě pod starým názvem New Fresh Style vyhrála Viktoria Vittori (cenu si tak dvakrát po sobě odnesly návrhářky z bratislavské scény), která letos představila zajímavou kolekci duálních modelů: oděvy na mole fungovaly ve dvojicích, které se doplňovaly a navzájem si skrývaly nebo odhalovaly svá tajemství. Práci Maji Božovič si můžete prohlédnout zde, fotky z přehlídky Start-Up najdete na našem FB.

odkazy:
http://www.fashionweekend.cz/
http://www.zofieangelic.com/
http://www.marcelostertag.com/

Playlist byl tentokrát poskládaný tak, jak jsme ho připravili pro přehlídku Start-Up na Prague Fashion Weekendu 2012:
AWKWARD: Azari & III – Reckless With Your Love (Rough Trade)
Evil Twin: Maribou State – Olivia – MAO Remix (Bad Life)
Lenka Kristiánová: Trust – F.T.F (Arts & Crafts)
Lenka Trlicová: Labyrinth Ear – Humble Bones (uns.)
Mirka Horká: Le1f – Wut (Camp & Street)
Petra Ptáčková: Tomas Barfod – November Skies (Friends of Friends)
Miroslava Vokounová: Major Lazer – Get Free (Downtown)
Maja Božovič: Zola Jesus – Vessel (Sacred Bones)
Petra Pluháčková: Florence and the Machine – What the water gave me (Universal Island)
Rebecca Zachar: Twin Shadow – Five Seconds (4AD)
Zuzana Beránková: Grimes – Genesis (4AD)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.