Makaky ovládla alfa diktátorka a appka pozná kočičí náladu. To jsou top zprávy minulého týdne

6. srpen 2021

Ivanu jako milovnici filmu Planeta opic a asertivity zaujala zpráva o tom, že zaměstnanci přírodní rezervace na japonském ostrově Kjúšú jsou svědky emancipace devítileté opičí samice Jakei, která dokázala svrhnout třicetiletého alfa samce Sanču a stát se první vůdkyní 677členné skupiny makaků.

Nejdříve Jakei zbila vlastní matku, aby se stala alfa samicí. To jí ale nestačilo. Nechtěla být pouze družkou alfa samce, toužila se stát vůdkyní skupiny. Zbila tak ještě alfa samce Sanču a tím potvrdila svoji dominanci. Tuto převahu vychytralá opice potvrdila i v tzv. arašídovém testu – v čem ale test spočívá, to se dozvíte až při poslechu.

Zuzaně uhranula informace o tom, že v Kanadě vznikla aplikace, která na základě fotografie zvířátka rozpozná, v jakém rozpoložení se onen tvor nachází. Aplikace snímá polohu hlavy a uší, zaměřuje se i na zúžení očí, napětí v čelisti a to, jakým způsobem se pohybují nejen kočičí hmatové vousy u čenichu. Appka tedy porovná možné příznaky nepohody s již dříve zkoumanými snímky a vyhodnotí tak pocity zvířete. 

Nemohla chybět ani krimi zpráva z Brna, kde si jistý muž nastrkal do trenýrek dámské kalhotky i s ramínky. Mikrovlnky pak zejména zajímalo, jestli šly kradené kalhotky po lapkově dopadení dále do oběhu bez vyprání.

Je mezi appkou na rozpoznávání zvířecích nálad, brněnským zlodějem a opičí uzurpátorkou nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.