Malí mesiáši ve školních lavicích. O alternativní pedagogice s religionistkou Jitkou Schlichtsovou

1. únor 2021

Hergot! se opět zaměřuje na společenský rozměr spirituality. Tentokráte se předmětem zájmu pořadu staly alternativní školy, jejichž pedagogické postupy mají základ v netradičních náboženských představách. Přitom tato souvislost nemusí být na první pohled zřejmá. O myšlenkách, které daly vzniknout waldorfským, Montessori a Basic školám, zasvěceně pohovořila religionistka a pedagožka Jitka Schlichtsová.

„Waldorfská a Montessori pedagogika patří mezi klasické reformní proudy v pedagogice. Docela často ani rodiči, ani obecně v pedagogických kruzích nebývá vnímána jako náboženská. Moc se o tom nehovoří, že základ waldorfské pedagogiky je i dnes hodně duchovní,“ říká Jitka Schlichtsová. Přitom například v základech waldorfského vzdělávacího systému je ústřední představa o fyzickém těle, éterném těle, astrálním těle a Já, kterou zformuloval rakouský ezoterik Rudolf Steiner.

Svébytné představy stály i u zrodu Montessori pedagogiky, kterou vytvořila italská pedagožka Maria Montessori. Ta se skrze práci s dětmi začala zabývat duchovními otázkami a přiklonila se ke křesťanství. „Ona vnímala děti jako malé mesiáše. Byla přesvědčená, že skrze děti ukazuje Bůh realitu,“ popisuje tento přerod Jitka Schlichtsová. Zcela jiné a opět osobité je učení, z něhož vychází vzdělávací aktivity škol Basic. Stojí za ním Američan L. R. Hubbard, zakladatel scientologické církve.

Chcete se dozvědět více o myšlenkách L. R. Hubbarda? A jakým způsobem se naznačené náboženské myšlenky odráží v zastávaných pedagogických postupech? Zajímá vás také, kam míří kritika vůči těmto přístupům a jaká by mohla být jejich slabá místa? Poslechněte si celý pořad!

Playlist:

Belle And Sebastian – We Rule The School
Nirvana – School
Vampire Weekend – Campus
Amen Dunes – Skipping School

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.