Malířka Marie Butula: Moji noční klubovou uniformu teď vystřídaly pracovní oděvy

16. únor 2021

Marie Butula je malířka, ilustrátorka a hudební dramaturgyně klubu Fléda. Do práce proto chodí většinou večer a nejčastěji se obléká na techno nebo na rap. Její klubová uniforma sestává ze sukně, trička a hlavně nepostradatelné ledvinky, kterou nosí zásadně jen kolem pasu: „Třetí prso prosím ne,“ směje se Marie. Poslechněte si, v čem si v módě rozuměla se svou tetou, zásadní postavou nejen brněnské kultury, Lenkou Zogatovou a jaké šaty po ní stále nosí.

Marie nás vítá v krásném starém bytě se zimní zahradou. Probíráme se její sbírkou triček a mikin s potisky obrazů a ilustrací od brněnských výtvarníků a obdivujeme nadčasové kabelky a šaty po Mariině tetě Lence Zogatové.

„Lenka mě v módě ovlivnila nejvíc. Ráda se oblékala a často jsme spolu chodily nakupovat. Tehdy začínala ve zkoušecích kabinkách hrát rádia, bylo to super. Pamatuju si, jak jsme si to užívaly a navzájem si radily, co by nám slušelo,“ vzpomíná Marie.

V podcastu se dozvíte, jak se Marie Butula obléká na práci v hudebním klubu, na jaký devadesátkový doplněk po bráchovi nedá dopustit a proč je pro ni tak důležitá malá bílá ručička, která se jí vždy houpe u krku.

Poslechněte si, jak se obléká jedna z vlivných osobností brněnské klubové scény a nočního života, malířka a ilustrátorka Marie Butula.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.