Mallorca je pro Němce jako Chorvatsko pro Čechy. Ondřej Škrabal napsal trochu jiný cestopis

18. září 2024

Je květen roku 2022. Ve světě doznívá pandemie, začíná válka na Ukrajině a vypravěč autofikční novely Druhé Německo vyráží na dovolenou na Mallorcu. Autorem tohoto příběhu je spisovatel a divadelní režisér Ondřej Škrabal, se kterým se moderátor Jan Dlouhý potkal na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Ondřej Škrabal dříve působil v Praze, založil například divadelní Studio Rote a řídil také časopis Psí víno. Před pár lety se ale přestěhoval do Německa. „Chtěl jsem zkusit a naučit se něco nového. Potřeboval jsem nějaký nový impuls, abych se jako divadelní režisér mohl rozvíjet někam dál,“ vysvětluje.

Ondřej Škrabal Druhé Německo (obálka)

O Německu je i Ondřejova nová knížka Druhé Německo. Svým způsobem se jedná o záměrně nepovedený cestopis. „Když si člověk sám pro sebe vymyslí nějaké omezení, třeba že si vybere nějaký žánr ke zpracování, podpoří to jeho kreativitu,“ říká spisovatel, který v novele zpracoval své vlastní zápisky z Mallorcy.

Právě tento největší španělský ostrov patří mezi jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací mezi Němci. Vypravěč Druhého Německa si sem přijíždí vyjasnit svůj vztah k nové vlasti i vlastnímu tělu. „Zajímalo mě, jak to dělají Němci, když si hledají domov někde jinde, když se snaží stát někým jiným,“ dodává Ondřej Škrabal.

Němci s nadsázkou říkají, že by se Mallorca měla stát 17. spolkovou zemí. Proč si tento ostrov tolik oblíbili? Jak to souvisí s hledáním identity? A jak se identifikuje Ondřej Škrabal? Pusťte si Lit s Honzou Dlouhým!

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.