Jakou knížku chceme vidět jako film? Bibli! A nejlépe s Bartoškou v hlavní roli

7. srpen 2024

„Ale knížka byla daleko lepší…“ Také si toto říkáte, když vycházíte z kina? Máme vůbec filmy a knihy srovnávat? Neměli bychom prostě filmy sledovat a knihy číst? Právě o těchto otázkách je speciální díl podcastu Lit z Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Do Stanu Českého rozhlasu zamířili za Evou Soukeníkovou a Janem Dlouhým dva hosté. Prvním byla herečka Karin Bílíková, která působí například v pražském Divadle Komedie nebo ve Studiu Hrdinů. Je dvojnásobnou mistryní žen ve slampoetry a napsala také dětskou knížku Do puntíku. Na LFŠ ji diváci mohli vidět v novém filmu Mord režiséra Adama Martince.

Karin doplnil Bohdan Sláma, režisér a pedagog Katedry režie pražské FAMU. Na kontě má už celou řadu celovečerních filmů a je také držitelem několika Českých lvů za tituly Štěstí, Venkovský učitel nebo Bába z ledu. Na festivalu v Uherském Hradišti uvedl svůj nejnovější snímek Sucho.

Bible a Švejk Jaroslava Haška - právě ve znamení těchto děl se nesla celá diskuze, do které se na okamžik zapojil i manžel Karin Bílíkové, herec Aleš Bílík. Manželský pár s publikem sdílel mimo jiné dojmy ze seriálové adaptace Geniální přítelkyně italské autorky Eleny Ferrante.

Proč chce Bohdan Sláma natočit remake legendárního Švejka? A dokáže si Karin Bílíková představit filmovou adaptaci své filozofické knížky pro děti? Pusťte si speciální díl podcastu Lit z Letní filmové školy!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.