Zamilováváme se do mladších lidí, nebo jen do mládí? Vratislav Maňák o knížce Goethe v Mariánských Lázních

4. září 2024

Co mají společného klasik Johann Wolfgang von Goethe a Gustav von Aschenbach, hrdina novely Smrt v Benátkách? Oba se v Mariánských Lázních zamilují do mládí⁠⁠⁠⁠⁠⁠ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy alespoň v nové knížce Vratislava Maňáka. Spisovatel ji přišel představit do podcastu Lit a řeč přišla i na to, jestli psát o lásce k výrazně mladším lidem není v dnešní době problematické.

Goethe se ve svých 72 letech doopravdy zamiloval do 17leté šlechtičny Ulriky von Levetzow, fiktivní Gustav von Aschenbach zas v knížce zahoří pro náctiletého Tadeáše. „Je důležité říct, že ta láska není vzájemná. Chtěl jsem spíš nahlédnout do duše starého chlapa, který se ještě na poslední chvíli snaží urvat svou vášeň a lásku,“ říká autor titulu Goethe v Mariánských Lázních.

Jan Dlouhý a Vratislav Maňák

Vratislava Maňáka dlouhodobě fascinuje „stará veteš“, neboli starý časoprostor. „Ve chvíli, kdy člověk pracuje jako novinář, je potřeba na chvíli vystoupit ze současnosti. Nedokážu si představit, že po 8 hodinách v práci přijdu domů a budu znovu psát o něčem, co se děje teď,“ vysvětluje.

Proč napsání knihy s queer tématem k autorovi přišlo právě v tuto dobu? „Pozoruju u sebe uvolnění a už si troufnu pojmenovávat témata, pro které jsem dříve neměl odvahu,“ dodává Vratislav Maňák, který v současné době pracuje na sbírce beletrizovaných esejů o homosexualitě ve střední Evropě.

Je mládí jenom věk nebo i „state of mind“? Bojí se Vratislav Maňák stáří? A proč podle něj mají gayové rádi operu? Pusťte si Lit a dozvíte se!

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související