Milena Jesenská byla umanutá, statečná a autentická. Její texty by dnes zbořily sociální sítě

5. červen 2024

Osmdesát let po smrti Mileny Jesenské už konečně víme, že vnímat ji jen jako milenku slavného autora, je nejen zastaralé, ale hlavně nepřesné. Dnes ji právem vnímáme jako velkou osobnost české novinařiny. V živém natáčení podcastu Lit na Světě knihy o jejím charakteru i jejích textech mluví novináři Erik Tabery a Kristina Němcová.

„Z perspektivy jejího života byl vztah s Kafkou jen krátká epizoda. Když se dřív o Jesenské mluvilo jen jako o Kafkově milence, byla jsem naštvaná. Vždyť byla jedna z prvních reportérek píšících o sociálních tématech,“ přemýšlí Kristina v úvodu. Podle ní ale nálepka nemusí být jen na škodu. Pro někoho může být mostem k tomu, aby se o Jesenské dozvěděl víc.

Čtěte také

Podle Taberyho jsme už ve výkladu Jesenské dál. „Je to svébytná samostatná významná novinářka a statečná osobnost. Jsem za to rád. Zjednodušeně řečeno - je úžasná,“ říká novinář. Poprvé se k textům Mileny Jesenské dostal, když studoval žurnalistiku, kde se věnoval Peroutkově Přítomnosti.

„Když jsem si přečetl její první texty, doslova mě to šokovalo. Velká část té prvorepublikové novinařiny z logiky věci zestárla, změnil se jazyk, způsob vyprávění. Ale u ní vůbec. I dneska by to patřilo k tomu nejlepšímu, co se dá publikovat,“ říká Tabery v Litu.

„Viděla problém, věděla, že je potřeba o něm mluvit a i když věděla, že jí za to lidi nezatleskají nebo to nebude mít odezvu, že to v nějakých kruzích může vzbudit bouři, stejně do toho šla. Byla umanutá,“ dodává Němcová.

Mohly by opravdu texty Mileny Jesenské vycházet i v dnešních médiích? V čem byla její práce tak jedinečná a zajímavá? Jde u nás někdo v jejích šlépějích? A o jakém zvířeti napsala srdceryvný sloupek? Poslechněte si celý záznam z živého natáčení podcastu Lit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.