Málo jódlování. Kumštýřská porota Startéru hodnotí první songy letoška

10. říjen 2023

„Jodlei-i-i,“ ozvalo se po telefonu až z Rakouska při představování nového složení poroty Startéru. Nový ročník hitparády neobjevených si přivolal na pomoc velkého kumštýře Matěje Belka, který jako jediný na světě umí mluvit o jazzu zábavným způsobem. Fyzicky se do studia za moderátorským duem Martin Šolc a Filip Černý dostavila Tereza Odehnalová, která ve Startéru pouze přesedla na jinou židli. Pro velký úspěch nemohl chybět ani Amák. „Já jsem se tak těšil,“ říká na úvod.

Kvalita soutěžní sedmičky tracků byla blahořečena hned v prvních vteřinách vysílání, co na to porota? „Cítím tam mladickou křehkost. Překvapuje mě ta gradace, ta mě baví hodně. Trošku ezo vibe, ale vlastně v dobrym,“ zaznělo od Terezy k hudebnici Máří, která nás skrze překvapivě vyzrálý elektropop vtahuje do světa dospívání a víru večerní Prahy. Její píseň Zítřek nevidím z debutové desky Léto znovu přijde zazněla hned na úvod.

Ještě o něco méně předvídatelnou tvorbu nabídl Startéru hudební samouk a experimentátor matxsek, který od angličtiny postupně přechází k češtině. A jde mu to skvěle! Song Tvoje písničky porotu zaskočil nepřipravenou. A následně pobavil, přitom je to tak smutná věc, že? Cenu za ten nejvíce strohý e-mail si vysloužili Ida The Young, kteří jsou ale natolik zajímavým jménem plzeňské hudební scény, že jim to projde.

V prvním soutěžním díle nového Startéru nechyběl třeba návrat písničkářky Antonie či brněnští Kosmetik Institute, kteří dokázali zaujmout i přesto, že jejich tvorba vykazuje lehkou zaměnitelnost. Co track When Will It End od Elmy? „Hotová věc,“ říká porota. A co táborákovka od Luby s poetickým názvem Můj táta namaloval obraz a mně se o něm zdálo? Na vkus Matěje Belka obsahuje málo jódlování, stejně jako všechny zbylé soutěžní songy!

Poslechněte si první díl hitparády neobjevených, zahlasujte pro svého favorita na wave.cz/starter nebo pošlete vlastní track na adresu starter@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.