Mamince expřítele vadilo, že bych jí mohla porodit nemocné vnouče, vzpomíná Eliška se schizoafektivní poruchou

26. květen 2023

Ve dvanácti letech vzala provaz a šla do lesa, aby ukončila svůj život. Díky špatnému odhadu vybrané větve přežila. Ještě několik let se dál potýkala s úzkostmi, depresemi a později psychózami, než našla pomoc. Podle lékařů má schizoafektivní poruchu. Pracuje v chráněné dílně, píše povídky a o svém příběhu promluvila v Diagnóze F.

„Pamatuju si, že jsem se necítila bezpečně ve svém životě a nevěděla jsem ani, jak to nebezpečí popsat. Nevěděla jsem, že to jsou úzkosti nebo deprese. Když je vám 12, tak to neumíte pojmenovat,“ začíná své vyprávění nyní šestadvacetiletá Eliška vzpomínkou na pokus o sebevraždu.

V průběhu dospívání pro ni bylo těžké se svěřovat s tím, co prožívá a že má potíže se spánkem, protože se opakovaně setkávala s bagatelizací, že „to přece přejde, stačí bylinky a meditace“.

Vrásky jedné rusovlásky od Ely Mrkvičkové

Během života nasbírala několik psychiatrických diagnóz, opakovaně byla hospitalizovaná, a vedle toho se snažila vystudovat molekulární biologii, protože tomu doma nikdo nerozuměl a byl to dobrý způsob, jak uniknout z malého města. Ve skutečnosti ale vždycky chtěla dělat řemeslo. K tomu se dostala, až když začala pracovat v chráněné dílně pro lidi s duševním onemocněním.

Úskalím života s duševním onemocněním jsou podle Elišky i vztahy. „Stalo se mi už víckrát, že příčinou rozchodu bylo to, že mám nějakou diagnózu. Nedávno jsem zažila, že se mi rozpadl vztah, mimo jiné i proto, že maminka toho hocha nedokázala zkousnout, že jsem nemocná a že bych jí mohla porodit nemocné vnouče. A to bolí…,“ dodává Eliška.

Co jí pomáhá žít v rámci možností spokojeně? Kde hledá kamarády na celý život? A co by dnes udělala jinak, kdyby jí bylo znovu -náct a trápila by se? Poslechněte si Diagnózu F s Eliškou Bittnerovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.