Manuály schovávají pod jazykovým soukolím životní příběh dvou otců

1. prosinec 2016
Liberatura

Název Manuály není zrovna dvakrát metaforický. Literární debut Radima Langera opravdu tvoří návody. Na třískovačku, štípačku dříví, zatloukač kůlů nebo zrcadlový labyrint. V technicistním jazyku strohých manuálů ale čtenář objevuje příběh dvou otců a jejich svět seznamů, garáží, kumbálů a strojů.

„V tomhle jsem vyrostl,“ vysvětluje na úvod své knihy Radim Langer. Vystudoval UMPRUM a v diplomové práci maloval nástroje, které stavěl jeho otec. O pár let později o nich také píše. „Jedno téma je otcova produkce, zároveň mi jde o vztah k té realitě jako k určitému spektáklu, k řeči zboží.“ V technicistně nazvaných kapitolách se čtenář pohybuje ve studených interiérech obchoďáků pro kutily, hemží se to v nich pečlivě uspořádanými seznamy produktů. Tmelů, lepidel i zubních past.

Původem výtvarník Langer krom Manuálů zmínil i další knihu, kterou v nedávné době dokončil. Tentokrát jde o autobiografii, opět to vypadá, že půjde o zvláštně technické téma. „Říkám tomu PC román,“ prozrazuje Langer malý detail knihy, jejímž vypravěčem má být recepční v internetové kavárně.

Poslechněte si Liberaturu o nejpodivnější knížce, kterou jsme letos v Liberatuře měli!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.