Maraton pod dvě hodiny? Trochu matematická olympiáda a trochu přeměna ve stroj, říkají vytrvalci

11. říjen 2019
Tribuna

Podzimní maratonská sezona je v plném proudu. Nejsledovanější však nejsou závody v Chicagu ani New Yorku – pozornost na sebe namísto toho poutá Eliud Kipchoge. Dokáže keňský maratonec jako první zaběhnout 42 kilometrů a 195 metrů rychleji než za dvě hodiny? Maratonská Tribuna hledá odpověď s nejlepším domácím vytrvalcem Jiřím Homoláčem a Tomášem Luňákem z běžeckého magazínu B

Eliud Kipchoge se již o prolomení dvouhodinové mety jednou pokoušel, před dvěma lety však v italské Monze za vytouženým časem zaostal o šestadvacet vteřin. „Je to trochu matematická olympiáda. Z běžce, který je zvyklý mít vedle sebe soupeře, se stává něco jako stroj,“ myslí si Luňák o nejnovějším pokusu keňského rekordmana, k němuž dojde v sobotu.

„Můj názor je ten, že se to povede. Dokonce se bojím, aby to nebylo 1:58. Nevím ale, jestli to je dobře,“ míní Homoláč a naráží například na inovace v běžeckých botách, které v sobě mají karbonové pláty. Sám se s Kipchogem opakovaně potkal a úspěch mu přeje. „Je to velmi milý pán,“ říká na adresu nejrychlejšího maratonce historie.

Tomáš Luňák a Jiří Homoláč

Jiří Homoláč má nyní před sebou jeden hlavní cíl – kvalifikovat se na olympijské hry do Tokia. Postupu mezi osmdesát vyvolených se na sklonku září přiblížil v Berlíně, kde si posunul osobní rekord na hodnotu 2:14:35. „Připravoval jsem se tři měsíce, celou dobu jsem strávil v nadmořské výšce nad 2 000 metrů a jen se koncentroval na běhání. Nic mě nerozptylovalo,“ přiblížil.

Posun to byl značný, o více než dvě minuty. „Na druhou stranu si myslím, že tam jsou velké rezervy,“ připouští. Pokud se totiž chce dostat do Tokia, bude muset ještě zrychlit. „Jsou dvě možnosti, buď splnit ostrý A-limit (2:11:30), anebo se umístit v redukovaném světovém žebříčku do 80. místa. Teď jsem tomu dal první základní čas,“ dodává český vytrvalec.

Eliud Kipchoge má před sebou druhý pokus o prolomení dvouhodinové hranice. Co mu má ve Vídni k úspěšnému zvládnutí maratonu tempem 2:50 na kilometr pomoci? A co by to znamenalo pro historii sportu? Odpovídá nová Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.