Marek Holeček: Akci Never Stop Exploring jsem zakončil prvovýstupem v Antarktidě

16. únor 2014

Špičkový český horolezec Marek Holeček vystoupil jako první člověk na dosud takřka neznámý vrchol na antarktickém ostrově Anvers v oblasti Palmer Archipelago. Pojmenoval ho Monte Samila a uzavřel na něm svoji trojexpedici Never Stop Exploring. Poslechněte si jeho zážitky!

Ambiciózním cílem trojexpedice Never Stop Exploring bylo v průběhu deseti měsíců uskutečnit tři prvovýstupy: v Himálajích, v pákistánském Karákoramu a v Antarktidě. V prvním a třetím případě se to povedlo. Za zdolání 7000m vysokého Talungu v Nepálu si Marek Holeček připsal titul český výstup roku a na třetí expedici Marek Holeček vylezl na dosud nepojmenovaný kopec v antarktickém souostroví. Na druhé výpravě na osmitisícový Gašerbrum se ale při lezení zabil Holečkův parťák Zdeněk Hrubý.


Cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca se s Márou Holečkem ohlédl za jedním z nejvýraznějších outdoorových počinů posledních let, především za závěrečnou antarktickou částí, kterou mj. inspiroval český mořeplavec Ruda Krautschneider. Jak se leze skrz sněhové návěje antarktických stěn, slaňuje z ledovce přímo na palubu plachetnice a jaké jsou další radosti a strasti lezení u jižního pólu? Proč Mára Holeček pojmenoval spolu se svými spolulezci (Vláďa Nosek a Vláďa Jošt) výstupovou cestu Abdulova ohnivá lýtka a horu Monte Samila?

„Mé sny se naplnily až po okraj a porovnání s realitou rozhodně předčilo i ten nejsladší z nich,“ napsal Mára Holeček v mailu ještě z paluby plachetnice eXplorer. Chválil si „kakofonie štěbetajících tučňáků s lenošivými tuleni, kteří až v momentě, kdy jim téměř dupnete na hlavu, se uráčí znuděně otevřít oko“...

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.