Marigold je superstar. Píseň ze seriálu Zaklínač se stala virálním hitem a nevadí, že je trochu otravná

20. leden 2020
Fenomem

Těsně před Vánoci měl na Netflixu premiéru seriál Zaklínač na motivy povídek a románů polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Získal si velkou pozornost fanoušků a provází ho celkem pochopitelně i memy a virály. Těm ale zatím vládne hlavně píseň Toss a Coin to Your Witcher, na kterou fanoušci dělají parodie. Abychom lépe pochopili, proč se zrovna tato píseň stala takovým hitem, pozvali jsme si do Fenomemu Jiřího Špičáka – hudebního publicistu a fanouška Zaklínače.

Toss a Coin to Your Witcher je píseň z druhého dílu seriálu, kterou zpívá průvodce zaklínače Geralta, trochu otravný bard Marigold. „Geralt je sarkastický, nemluvný zaklínač, který zabíjí příšery kvůli penězům a jako takový se potřebuje chovat podle zákonů trhu a budovat si značku. A to je právě okamžik, kdy se k němu přidá Marigold, který se rozhodne, že bude Geraltovi provolávat slávu a ten bude mít víc zakázek. A taky bude Marigolda chránit, protože jemu jde často o krk a nějaký ten bodyguard, navíc zmutovaný, se mu dost hodí,“ vysvětluje Jirka Špičák základní nastavení vztahu mezi hlavními postavami seriálu.

Meme ze seriálu Zaklínač

Píseň napsali Sonya Belousova a Giona Ostinelli a v seriálu ji nazpíval Joey Batey, sám představitel Marigolda. Písňová „reklama“ na zaklínače obsahuje několik obrazů jeho udatných činů a představuje ho jako „přítele lidstva“. Zaklínač nicméně z Marigoldových písní úplně nadšený není. „Geralt ve skutečnosti dost často dává Marigoldovi do zubů, protože Marigold je strašně užvaněný a nepříjemný. Ale nakonec ten vztah přeroste v přátelství,“ říká publicista.

Marigold vystupuje už v původních povídkách z 90. let a podle Jiřího Špičáka se jeho ztvárnění tvůrcům velmi povedlo. A je klíčem k popularitě Toss a Coin to Your Witcher. „Ta písnička je populární, protože je chytlavá. Ságu jsem četl před dvaceti lety a takhle nějak jsem si písně, jejichž verše v knihách jsou, představoval. Je to chytlavé, ale zároveň hrozně otravné a zpívá to člověk, se kterým byste nechtěli sedět v hospodě u korbele. Ta píseň se zavrtá do mozku a zůstane tam. Je výborně napsaná, přesně tak uvzdychaná a užvaněná jako sám Marigold.“

Mezi coververzemi písně zatím vede brazilský metalový kytarista a zpěvák Dan Vasc, jehož předělávku už vidělo šest milionů fanoušků. Vznikají ale i lokální verze, jednu velmi populární zpívá ruský sbor. „Moje sociální bublina, člověka, který sleduje fantasy, je fanoušek Zaklínače a hrál ty hry, je tím přeplněná,“ říká Jiří Špičák o záplavě memů, které Zaklínače doprovází. „Teď už mi jen chybí, aby se tenhle song dostal do hitparád,“ dodává s úsměvem.

K tomu ale zatím chybí to, že oficiální verze písní nejsou na streamovacích službách, jen na SoundCloudu. Netflix se totiž s vydáním soundtracku trochu opozdil. Až se Toss a Coin to Your Witcher objeví v digitální distribuci, možná se z ní stane skutečný a nefalšovaný popový hit.

Poslechněte si nejnovější Fenomem a dozvíte se, kde se vzal virální hit Toss a Coin to Your Witcher. Jaký vztah mají Marigold a Geralt a proč je píseň ve fantasy světě nejlepší reklamou na služby zaklínače. A proč by Jiří Špičák nejspíš nechtěl sedět s Marigoldem v hospodě u korbele piva?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka