Markéta Vondroušová oslnila tenisovou Paříž. V čem je výjimečná?

14. červen 2019
Tribuna

Málokterý sport přinesl Česku tolik úspěchů jako ženský tenis. O ten poslední do sbírky se v Paříži postarala Markéta Vondroušová, která v devatenácti letech prošla až do finále French Open. Jak se jí to povedlo? A o co se opírá její hra? Tribuna se zeptala editorky Radia Wave a redakční tenisové přebornice Báry Šichanové.

Vondroušová na kurtech absolvovala několik těsných duelů. Až v posledním zápase na soupeřku nestačila. Mladá hráčka zaujala odborníky pestrostí své hry. „Její herní styl se mi moc líbí. Byla jsem jednou z těch, kteří byli velmi mile překvapeni a nadšeni, kam až se ve svých letech dostala. Předvádí tenis, který je hodně chytrý a pestrý,“ soudí Bára Šichanová.

Tribuna: Zázračný tenisový „womančaft“ drtí konkurenci, která konkurovat nemá zájem

České tenistky s trofejí pro vítěze Fed Cupu. Zleva Petra Kvitová, trenér Petr Pála, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková a Lucie Šafářová

Zaměřili jsme se na hledání příčin drtivé dominance českých tenistek, které pošesté během posledních osmi let vyhrály finále Fed Cupu. Kromě návaznosti na předrevoluční zlaté časy bílého sportu či vlivu manažera v zákulisí se ukazuje, že se český úspěch veze na vlně nezájmu světové konkurence. Kromě tenisu zavítali redaktoři i na zpolitizované basketbalové palubovky v Americe či před norské televizní obrazovky, na kterých se odehrává zápas o mistra světa v šachu.

„Ženský tenis je totiž hodně o hře od základní čáry, hodně o tom držet míč ve hře a snažit se uhrát vítězný míč. U spousty tenistek není tak silná technická stránka ve smyslu stopballů nebo čopů, což právě Markéta Vondroušová umí velmi dobře. Její kraťasy si pochvalovala i Martina Navrátilová,“ přibližuje dojem, který devatenáctiletá Češka v Paříži zanechala.

„Je znát, že má cit v ruce. A hlavně je na to, kolik jí je let, velmi mentálně vyspělá. Dokáže udržet klidnou hlavu. V případě tenisu je tohle téměř klíčová věc. Na druhou stranu se dokáže i radovat, když vede, což není úplně kladná stránka třeba u Kateřiny Siniakové,“ zmiňuje vrstevnici Vondroušové z českého týmu.

Pokud tak v příštích letech svůj styl ještě vybrousí, bude těžké Vondroušovou zastavit. „Skvěle dokáže číst hru soupeřek, má výbornou předvídavost a velmi dobře reaguje na styl protihráček. Přečíst jej, zareagovat, přizpůsobit se mu, ale vytěžit z něj vítězné míče. To je věc, která ji do budoucna může strašně moc pomoci,“ věří Bára Šichanová.

O další velký úspěch českého tenisu se na French Open zasloužila devatenáctiletá Markéta Vondroušová. Nová Tribuna se spolu s Bárou Šichanovou podívala na zoubek její hře. Řeč ale byla i o mistrovství světa softbalistů, které Česko hostí jako první evropská země a kvůli němuž někteří z hráčů podali v zaměstnání dokonce výpověď.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka