Mazat, nebo nemazat? Společná online minulost na sociálních sítích komplikuje rozchody

30. leden 2020

Na sociálních sítích běžně sdílíme i soukromé věci jako fotky s partnerem. Jak s nimi ale naložit, když vztah skončí? Společná online minulost komplikuje vyrovnání se s koncem vztahu a podle nedávné americké studie o vlivu sociálních sítí na rozchody se už dnes skoro pětina teenagerů dokonce prostřednictvím sociálních sítí rozešla. Na pravidla facebookových rozchodů jsem se vyptávala kamarádů a s léčbou digitálně zlomeného srdce mi poradila terapeutka Markéta Šetinová.

„Přijde mi hloupé tvářit se, že nemám minulost a že se musím nutně před někým zbavit důkazů o mém předchozím milostném životě,“ říká kamarád, který fotky zásadně nemaže. Podobný názor sdílí i studentka z Prahy, která fotky nemaže, ale ani jich moc nesdílí. „Období, kdy jsem na sociální sítě dávala detailní informace ze svého života včetně toho partnerského, je za mnou, ale myslím, že v dlouhodobém vztahu se tomu člověk nevyhne,“ říká. Podle psycholožky Markéty Šetinové patří dnes už do každého vztahu konverzace o tom, jak to se sociálními sítěmi máme. Uživatelé sociálních sítí se podle ní dělí na kategorie podle toho, jak je používají. Ti, kteří je mají jako sbírku nebo historii svého života, profily moc neupravují. Druhá skupina jsou takzvaní editoři, kteří přemýšlí o sebeprezentaci, a mají proto tendenci bývalé partnery vymazávat.

milenci - procházka

„Jeden kluk, se kterým jsem se rozešla, mi dokonce řekl, že si musím smazat veškeré fotky s ním,“ vypráví kamarádka, která společné fotky nakonec opravdu smazala a sociální sítě dnes používá spíš jako pracovní nástroj. Podle Šetinové může být ponechání fotek bývalých na jednu stranu nepříjemným podnětem pro nově příchozího partnera nebo partnerku, ale může se to také stát tématem, které prohloubí komunikaci ve vztahu novém. „Samozřejmě na začátku vztahu otevírat bývalé partnery a to, že je máme na facebooku nebo instagramu, může být jako jít s kůží na trh, člověk se udělá trochu zranitelným. Ale pokud se to povede, tak bych řekla, že to krásně nastavuje kulturu komunikace ve vztahu a může to být výborná první příležitost jít do hlubších, osobnějších témat.“ Psycholožka radí probrat už ve vztahu to, jak případně vystavování společných zážitků veřejnosti nebo okruhu přátel online vnímáme, a dohodnout se na případném sdílení společných fotek. Tím se dá ošetřit i rozchod, a to dokonce, i když vztah neskončí v dobrém.

Čtěte také

„Pokud mi vadí vidět, co bývalý partner nebo partnerka dělá, tak je úplně legitimní přátelství omezit nebo ukončit. Pokud je prostor o tomhle s bývalým partnerem osobně komunikovat, tak je to ideální stav,“ konstatuje Šetinová. Rady, jak se vyrovnat s rozchodem, se dají najít i na oficiálním blogu Facebooku – doporučují změnit si profilovou fotku, omezit počet zobrazovaných příspěvků nebo archivovat vlákno společných zpráv. Ze studie Pew Research Center vyplývá, že převažuje počet těch, kteří fotky nemažou. Ze sítí je po rozchodu odstraňuje méně než 40 % uživatelů. „Primární je nastavit si to tak, abych v tom byla spokojená já a aby to nastavení vedlo k co největší porozchodové pohodě,“ dodává Šetinová.

Jak se po rozchodu chovat na sociálních sítích? Mazat, nebo nemazat společné fotky? Jak se s touhle otázkou vyrovnávají mladí lidé a co by poradila psycholožka? Poslechněte si celou reportáž Anety Štokrové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.